U bent hier: >> Gods liefde is wereldomvattend en grenzeloos

Gods liefde is wereldomvattend en grenzeloos

Niet alleen de jeugd van de gereformeerde kerken uit Geldeland en Flevoland heeft Oekraïne ontdekt, afgelopen zomer gingen er zelfs twee volwassengroepen op reis! Verheugd ziet het Bestuur van de Oekraïne Zending de onderlinge kerkcontacten ook op deze manier uitbreiden.
Wie op de Algemene Vergadering (AV) denkt alleen voor huishoudelijke zaken te komen, heeft het mis. Een deel van de AV stond in het teken van ervaringen delen en dat zijn de inspirerende verhalen voor zendingsmedewerkers.

img_9199

Jannis Lootens pakt de zaal met prachtig verhaal.

Jannis Lootens van de YouSee volwassengroep uit Veenendaal krijgt het woord. De groep van vijftigers reisde per vliegtuig af naar Tawrieske in het Zuiden van Oekraïne. Het nieuwe UERC-kerkgebouw van Tawrieske is in het najaar van 2016 door de gemeente in gebruik genomen. Pastor Misja Michailov krijgt niet vaak bezoek uit het verre Nederland. Toch heeft een bouwgroep uit GKv Zeewolde eerder de handen uit de mouwen gestoken en meegeholpen aan de bouw van de kerk. Nu is Veenendaal afgereisd om kennis te maken met de broeders en zusters.

Uit isolement

De gemeente van Tawriske wil in geloof en aantal groeien en zal aan de weg moeten timmeren in een omgeving waar 70% van de bevolking orthodox en communistisch gezind is. Een nieuw kerkgebouw kan het verschil maken en met een goed activiteitenprogramma kan het mensen van buiten de kerk over de drempel trekken. De YouSee groep uit Veenendaal heeft als doel een brug te slaan vanuit de gemeente naar de burgers van Tawrieske om de kerk uit haar isolement te halen. Er worden contacten gelegd met hoogwaardigheidsbekleders als de burgemeester en een orthodoxe priester. Barrières worden geslecht, ondanks de lastige talen van beide partijen.

Hollandse activiteitenyouseeveenendaal

De Hollanders zetten zich op de kaart met lekkernijen, speculaas, pepernoten, erwtensoep en hutspot. Er wordt gevoetbald en Nederland verliest; ‘Maar’, zo zegt Jannis Lootens: ‘De Oekraïeners vinden de Nederlanders bezielende mensen’. De groep uit Veenendaal is getroffen door de armoede, het verval en het achtergestelde milieu. Toch weet men in die leefomstandigheden creatief met zaken omgaan en het beste ervan te maken. Er wordt veel gedeeld en de contacten zijn warm. De groep ervaart dat Gods liefde wereldomvattend is. De Powerpoint YouSee Veenendaal 2016 van Jannis laat dan ook in de foto’s zien hoe geweldig het is om zover over grenzen vrienden te maken en het evangelie te delen.

Licht in de uitzichtloosheid

Ook Wezep vaardigt een YouSee groep af naar Oekraïne. Maar liefst 18 jongeren ondernemen de reis naar de kerk Bladogat (=Genade) van Kiev, een kleine gemeente van ongeveer 70 zielen, waar Sergei Nakul dominee is. Het kerkgebouw staat midden in een woonwijk. Een wijk met veel werkloze hangjongeren en het zijn díe jongeren die de YouSee groep uit Wezep wil bereiken. Ze willen bijdragen aan het opknappen van het kerkgebouw en met name het jeugdhonk.

algemene vergadering, foto jaapmeijer.com

Na oud krijgt ook jong YouSee het woord, Egbert-Jan Thijssen en Ruben Grijpstra.

Egbert-Jan Thijssen en Ruben Grijpstra doen verslag aan de hand van inspirerende foto’s. ‘De sleutel tot succes is het sporten met jongeren uit de wijk. Elke avond wordt er gevoetbald en als de band een beetje is opgebouwd, worden vriendschappen gesmeed en over Jezus verteld’, vertelt Ruben. De jeugd van de wijk staat een beetje kritisch tegenover de kerk met die grote muur er omheen, het lijkt wel een sekte! Aarzelend gaan ze mee naar het jeugdhonk. Maar al gauw ervaren ze de plek als veilig. De Hollanders gaan aan de slag: er wordt volop geklust, schommels gemaakt en waar gewerkt wordt, krijgen magen honger: maaltijden en pannenkoeken worden over en weer gedeeld. Het wordt een fantastische week. Egbert-Jan: ‘De drive is vooral het delen van evangelie met jongeren door middel van gesprekken in de kerk. Dat werkt heel vormend. Wezep heeft geleerd dat het evangelie relevant is voor kwetsbare jongeren. De kerk heeft een missie. Voor de UERC-kerk in Kiev is het een bemoediging, ze mogen nu zelf iets moois uitdelen en hebben nu een frisse uitstraling. De jongeren kunnen ze nu betrekken bij hun activiteiten.’

Sergey Nakul krijgt het laatste woord. Hij is dankbaar voor de gegeven mogelijkheden en zegt: ‘God heeft de week gezegend, we hebben een doel bereikt en uitgereikt naar jongeren in de omgeving. De mensen in de wijk hebben ontdekt dat de kerk geen sekte is, maar een gemeenschap van gewone mensen die hun hart en handen naar ze uitstrekt. Voor een groep van ongeveer 15 jongeren, die nu elke week naar het jeugdhonk komt is het belangrijk dat het ‘licht’ is aangegaan. Dat op zich al is een bemoediging.’

Jeugdhonk

YouSee Lelystad biedt zak spellen aan voor het jeugdhonk onder de kerk in Kiev.

YouSee Lelystad biedt zak spellen aan voor het jeugdhonk onder de kerk in Kiev.

Er moeten nog enkele zaken rond en in het Jeugdhonk in Kiev aangepakt worden. Onder de projecten van de Oekraïne Zending kunt u lezen wat er nog nodig is om het Jeugdhonk tot een gezellig onderkomen te maken. Helpt u mee het jeugdhonk tot een mooie plek te maken voor jongeren uit de naaste omgeving van de kerk in Kiev?

YouSee Reizen

Ook belangstelling voor een YouSee reis naar één van de UERC-gemeenten in Oekraïne? Kijk voor meer informatie op de YouSee facebookpagina, onze website www.oekrainezending.nl of neem contact op met de YouSee coördinatoren Marcel Apperloo en Mariet Odink via yousee@xs4all.nl

Meer over de Algemene Vergadering 2016:

  1. wisselingen in het bestuur
  2. afscheidswoorden Herman Sietsma
  3. toespraak Cor Harryvan ‘Op weg naar 2019’
  4. dromen komen uit voor Sergei en Dmytro
  5. student adoptieplan onder de loep
  6. Gods liefde is wereldomvattend en grenzeloos
  7. Fotoserie

Tekst: Marianne Heidema
Beeld: Jaap Meijer

Print Friendly, PDF & Email