U bent hier: >> “10 000 redenen om (geen) Christen te zijn”

“10 000 redenen om (geen) Christen te zijn”

Een uitgebreid verslag van het werkbezoek dat Cor Harryvan op de grens van januari en februari bracht aan Oekraïne.

Winter in  Oekraïne

Het eerste dat me opvalt is dat ook Oekraïne een zachte winter meemaakt dit jaar. Normaal vriest het in februari stevig en ligt er sneeuw. Dit jaar niets van dat al. De temperatuur ligt rond het vriespunt, af en toe is er wat nachtvorst en natte sneeuw. In Oekraïne betekent dat overigens helaas ook (nog) meer ongelukken op de weg….  Maar de zachte winter heeft ook een voordeel: mensen hoeven wat minder hard stoken. Ze kunnen wat geld uitsparen.

Dat houdt de mensen constant bezig: ‘ekonomyty’, het Oekraïense woord voor besparen. Hoe red ik het, hoe zing ik het uit, waar kan ik minder uitgeven zodat ik meer overhoud voor hoognodige betalingen?  Dat is ook wat ik voortdurend overal om me heen oppik. De economische malaise, de ongunstige Euro koers, weer hogere prijzen voor het gas. En de bijna vergeten oorlog die buitenlandse investeerders afschrikt en de economie lam legt…

Straatverkoopster van winteraccessoires bij de metrotrappen

 Synode

Dinsdag 28 januari werd er weer een synode gehouden in Kyiv. Op elke vergadering is een vast programmapunt, een verslag uit elke gemeente. Iedereen vertelt kort over hoe het gaat in de gemeente of kerkplant.  

De gemeente van Chmelnytskyi vertelt dat ze de tieners catechisatie geven en dat tegelijk combineren met computerklas. Verder dat ze op de Bijbelles voor de volwassenen nu les geven aan de hand van de Westminster confessie.   

In Tawriske zijn een paar mensen die lange tijd niet meer naar de kerk kwamen teruggekomen: dat geeft een positieve drive aan de gemeente! Pastor Misja spreekt van een soort kleine opwekking.

Swaljawa is erg blij over de groeiende contacten met Hattem. Echtgenoten van de actieve zusters komen sinds het bezoek van Hattem trouw elke zondag mee naar de kerkdiensten! Sandor Molnar is wonderbaarlijk genezen van een zware depressie.

In Rivne gaat de Geref kerk steeds meer samen met de groep van Wiktor Zaitsjuk (ca 15 man).  Ze weten nog niet wanneer ze helemaal samen gaan als gemeente.

De synodevergadering in het kerkgebouw van Blagodat (genade) in Kiev.

Stepanj memoreert: met de afgelopen Kerst hebben ze veel feest gevierd, dat is het een van de optimale Evangelisatie momenten in het jaar. Kinderen van de zondagsschool nodigen ouders uit. Voor Nederland had de jeugd van Stepanj een liedje in het Nederlands opgenomen en gestuurd.

In Ruda  merken ze sinds ze kerken in de kelder van het nieuwe gebouw kerken, n er meer mensen naar de dienst komen. Na het bezoek van YouSee Ommen komen ook een paar jongeren trouw elke keer naar de club.

Kyiv geeft door, dat er zes mensen lid willen worden van de gemeente. Verder, dat ze  een conferentie hebben gehouden rondom “400 jaar Dordtse Leerregels”. Er waren 70 deelnemers!  Bij de Kerstviering was er een gezamenlijke Kerstdienst met de Baptistengemeente die zondags het gebouw huurt.

In de churchplant in Zhytomyr zoeken ze naar een betaalbare zaal in het centrum van de stad om samenkomsten te organiseren.  Oleg en Misja preken de laatste tijd uit de Catechismus.

Kamjanets Podilskyi. Vertelt: sinds kort is er een pianiste die naar de diensten komt, maar nu zoeken ze een instrument. Misschien dat ze ook lessen kan gaan geven.

In Gola Pristanj  groeien contacten: ze kennen een journalist die erg belangstellend is. Via hem hoopt Alex weer met anderen in contact te kunnen komen.

In Sarny  komen soldaten van het front naar de samenkomst, ze hebben last van PTTS, hebben het heel moeilijk. Ook hier zoeken ze naar een betere zaal in het centrum van de stad.

Een ander belangrijk thema op de synode is de samenwerking met de kerken in Nederland. Vooral het groeien naar meer financiele zelfstandigheid houdt iedereen in Nederland maar ook in Oekraïne sterk bezig.

Op de Board van het Seminarie (ERSU) was al besloten dat elke student collegegeld moet betalen. Ze gaan dat langzaam verhogen.

Er is ook weer uitvoerig gepraat over hoe de UERC zou moeten/kunnen  omgaan met de contacten met andere protestantse/Gereformeerde kerken in Oekraïne. Het is hoogste tijd om een verhelderend gesprek te gaan voeren. Wat klopt er nou van het beeld dat geschetst wordt over elkaar. Hoogste tijd om dat bij te stellen door de dialoog te zoeken.

Missionaire vergadering  

Na de sluiting van de synodevergadering was er ook nog tijd om als churchplanters apart bij elkaar te zitten samen met de synodecommissie voor Missie. We hebben overlegd in welk formaat onze vergaderingen het meest zinvol zijn. Wat iedereen graag wil is overleg op praktisch niveau.   We gaan weer een spreker uitnodigen die zelf zijn ervaringen met ons kan delen. Ze willen daarnaast ook graag boeken, vooral als die praktische ideeën en voorbeelden leveren.

Jongerenconferentie  “10 000 redenen om (geen) Christen te zijn”

De hele groep voor het gebouw bij elkaar

Voor de vijftiende keer heeft de UERC een jongerenconferentie mogen organiseren. Ik ben een van de heel weinige jong volwassenen (😊)  die ze allemaal heeft meegemaakt!  Het bijzondere en geweldige en zeer bemoedigende  is telkens weer, dat jongeren willen geloven en zo serieus met hun geloof bezig willen zijn! Het is tegelijk ook een toegankelijk platform om (nog) niet gelovigen mee naar toe te nemen. Immers wie weet. Dit jaar had iemand een meisje uit de Mormonenkerk meegenomen. Ik heb best vaak met haar gepraat. Wat me opviel was aan het eind van de conferentie. Ze was diep geraakt door het feit dat we haar niet veroordeelden of de deur wezen, ze vond het erg interessant om mee te maken.

De spreker is al bijna vaste spreker, Sergei Sudakov, lerend ouderling in de presbyteriaanse kerk in Charkiv. Hij is dè favoriete spreker bij de jeugd. Hij heeft heel veel ervaring met jongeren in zijn gemeente in Charkiv, kent de vragen als geen ander. Zijn lezingen gingen over Evangelisatie en je geloof leren verdedigen (apologetiek). Het programma was vol en veelzijdig. Behalve lezingen en aanbidding is er altijd van alles en nog wat te doen. Er was een kwis tussen de jongens en de meisjes (net als op tv). Wat de sfeer in de groep altijd bijzonder verbindt zijn zulke dingen als een wedstrijd tussen groepjes. Raadsels oplossen en dat soort spul. Het allermooiste moment vond ik  misschien wel dat we zomaar samen zaten, na de officiële sluiting op zondag. De kerkdienst was afgelopen en we zaten spontaan in een grote kring te zingen. Iemand had een gitaar gepakt en we zingen wat we uit het hoofd kennen. In zo’n ontroerende harmonie (de vrede die alle verstand te boven gaat!). Ook is  bijzonder  de laatste jaren, is dat de jongeren bijna alles helemaal zelf doen. En ze kunnen het echt goed,  met hart en ziel bovendien.

Print Friendly, PDF & Email