U bent hier: >> Algemene Vergadering

Algemene Vergadering

Iedereen voelde aan: dit zal wel anders gaan verlopen. We kunnen toch moeilijk over financiën en jaarplannen discussiëren als onze broers en zussen in Oekraïne zo in grote nood leven?! Anderzijds was het al een paar keer, zelfs meer dan een jaar uitgesteld en dan moet een stichting zich ook van haar formele taken kwijten.

De opkomst was hoog, de sfeer was goed en aan formaliteiten hebben we zo min mogelijk onnodige tijd besteed. Het jaarverslag was goedgekeurd, de plannen slechts op hoofdlijnen genoemd en het bestuur werd ruimte gegeven om royaal te ondersteunen waar mogelijk was, ook al waren deze uitgaven niet in de plannen opgenomen.

De zaal luistert aandachtig naar het verhaal van Yaruslav.

Contact met Belarus

Wel werd tijd ingeruimd aan een videomeeting die ds. Jelle Drijfhout met Yaruslav Wiasowsky uit Belarus / Wit-Rusland. Yaruslav is vertaler en uitgever van christelijke boeken, o.a. commentaren van Calvijn en Bavinck. Hij heeft een missie om in alle regio’s van Belarus protestantse kerken te (laten) stichten. Mede door hem studeren er ook meerdere Wit-Russische studenten aan het seminarie in Kiev. Na het opgenomen gesprek konden we ook via een live-verbinding vragen aan Yaruslav stellen. Hij gaf aan dat geloven daar nog lastiger is dan in Oekraïne, omdat je altijd als sekte wordt gezien en vanwege Westerse contacten ook nog eens als spion.

Jelle in gesprek met Yaruslav

Roombeek – Enschede

Na de pauze kwam ds. Louren Blijdorp aan het woord. Hij had met de in Kampen woonachtige Oekraïnse theoloog Dyma Bintsarovskyi gesproken over de vraag hoe het kan dat in het buitenland (van VS tot Oekraïne) zo actief Kuyper en Bavinck wordt gelezen, terwijl die in Nederland verstoffen of al naar het oud papier zijn gegaan. Helaas haakte Dyma last minute af, omdat hij was gevraagd voor tolkwerkzaamheden in Polen.

Louren voor het beeld van Roombeek

Louren vergelijkt het met de wijk Roombeek in Enschede, de wijk die door de vuurwerkramp werd verwoest en nu opnieuw is ingericht en opgebouwd. Een nieuwe wijk, fris en bij de tijd. Maar ook een plek met een wond, en een plek met plaats voor het verleden. Een metafoor die hij graag tegen de kerk aan houdt. Probeer weg te blijven bij het narratief ‘alles wordt minder’, het narratief ‘alles moet anders’ en het narratief van ‘pappen en nathouden’. Zoals iemand ooit zei “minacht je eigen ransel niet”, verdiep je in je verleden. Juist als je geworteld bent in eigen traditie kun je open de toekomst tegemoet treden.

Onze boekhouder, Bert Haaksema, mocht dankbaar de tussenstand bekendmaken van de inzamelactie voor crisis en herstel. Meer dan € 80.000 mocht al worden opgehaald. Bert heeft ondertussen al tienduizenden naar Oekraïne overgemaakt, want God dank werkt het geldverkeer nog. Gemeenten konden noodopvang organiseren met bedden, aggregaten, etensvoorraden, etc.

Uiteraard ook tijd voor bijpraten
Print Friendly, PDF & Email