U bent hier: >> Ds. Shevchuk op regioavond Oost

Ds. Shevchuk op regioavond Oost

Dominee Eduard Shevchuk uit Ruda was te gast op de regioavond die we op 17 februari online hielden voor regio Oost. Het was mooi om te zien dat dankzij de moderne techniek Nederland, Zuid-Afrika en Oekraïne online in gesprek konden over het werk dat in Oekraïne gebeurt.

Avondmaal

Veel werk kan niet doorgaan, maar andere zaken kunnen daardoor juist wel weer aandacht krijgen. Zo is in Ruda heel hard gewerkt aan de kerk. Ook de predikant kluste volop mee. Vanaf de lente kon de jeugd in de kelder worden ontvangen voor onder meer fitness. Zijn er dan geen beperkende maatregelen in Oekraïne? “Jawel, maar niemand houdt zich eraan.” Hierdoor kon in de kelder niet alleen fitness worden gedaan, maar ook het Heilig Avondmaal worden gevierd, zij het dan met kleine bekertjes in verband met de hygiëne.

De kerkzaal is nog niet klaar, de grote multifunctionele kelder in Ruda wel.

Corona wordt niet al te serieus genomen. Veel vinden het een opgeblazen gebeuren, kouwe drukte, maar daardoor is er ook geen paniek. Slechts een enkeling in de gemeente liet zich testen, die bleken positief. Gelukkig zijn er tot nu toen geen zware gevallen in de gemeente.

Partnerschap

Ruda is een klein dorp met zo’n 700 inwoners. Het ligt op een prachtige plek tussen twee rivieren zo’n 190 kilometer van de Roemeense grens. De gemeente kent nu zo’n 28 leden en wekelijks zitten er zo’n 30 mensen in de kerk. Ze zouden graag een partnerschap aangaan met een Nederlandse gemeente. Ze kennen het voorbeeld van Almere met Chmelnitsky. Het bezoek zou uiteraard mooi zijn, maar ook de contacten tussendoor. Het van elkaar leren betekent een verrijking. Het meeleven, de broederlijke, vriendschappelijke contacten. Nog steeds kijken ze blij terug op de contacten met de mensen uit Ommen die eerder daar een bezoek brachten.

Dominee Shevchuk (rechts) is van alle markten thuis.

Ondertussen gaat het oude rolstoelproject gewoon door. Nou ja, niet helemaal gewoon, want vanwege corona is vervoer in de grotere omgeving niet goed mogelijk, maar in de nabije omgeving zijn toch 15 rolstoelen weggebracht. Deze worden dan gebruikt voor mensen die een hersenbloeding hebben gehad of soldaten die gewond terugkomen uit de oorlog die nog steeds in het verborgene doorgaat aan de oostgrens.

Dominee Eduard Shevchuk rechtsonder in beeld tijdens de regiobijeenkomst.

Print Friendly, PDF & Email