U bent hier: >> Een frisse kijk op ons hart en het hart van God

Een frisse kijk op ons hart en het hart van God

door Nienke Harryvan
Dasja duizendpoot organisator conferentie

Dasja is duizendpoot en organisator van de Jeugdconferentie

We kwamen aan rond zes uur, in het donker.  Al hobbelend en schuddend hadden onze twee auto’s uit Kiev zich een weg gebaand door de donkere bossen en ijzige, onverharde wegen van Клавдиево. Daar waren we dan, ons groepje van twintig jongeren in de middle of nowhere, afwachtend op wat er nu stond te gebeuren. Al gauw kwam een van de organisatoren van de conferentie ons begroeten. We voelden ons toen wat meer op ons gemak, kregen warm avondeten en kamers toegewezen, zagen onze oude bekenden en vrienden en langzaam aan, beetje bij beetje, kwam die vertrouwde jeugdconferentie sfeer ons tegemoet.

Kleurrijk familie

De jeugdconferenties hebben altijd een hele unieke, fijne sfeer.  Dat maakt

Dasja legt het spelletje ijsbreker uit. Het is zo'n spelletje om het ijs te breken tegen de onwennigheid en kou in de lucht...

Dasja legt het spelletje ijsbreker uit. Het is zo’n spelletje om het ijs te breken tegen de onwennigheid en kou in de lucht…

ze zo geweldig. Het heeft alles te maken met de mensen die je daar om je heen hebt.  Het is vooral heel leuk en gezellig en met z’n allen mee te doen aan de vele spelletjes, quizzen en talentenshows. Je komt samen om vrienden weer te zien, maar ook om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vriendschappen op te bouwen. Je bent samen als een familie van gelovigen.  Als een kleurrijke familie

van Oekraïeners, Russen en Nederlanders. Het maakt niet uit welke nationaliteit je hebt, je bent er om je samen God te eren, Hem te prijzen en Hem beter te leren kennen. Door alles heen leer je jezelf ook beter kennen.

Hartszaak

Dit jaar was het thema van de conferentie Idols (of afgoden) van het Hart,

Tobias in gesprek met zijn discussiegroep

Tobias in gesprek met zijn discussiegroep

een thema op iedereen toepasbaar. Spreker ds. Sergey Sudakov  liet ons zien wat het betekent om afgoden te hebben tegenover God. Hij vertelde hoe ze ontstaan, wat voor een macht ze over ons hebben en wat God erover zegt. Wat mij persoonlijk heel erg is bijgebleven is wat Sergey zei over God en zijn schepping:  “Vaak aanbidden wij de schepping, in plaats van de Schepper. Houden wij van God om wie Hij is, of om wat Hij ons kan geven?”  Hij legde ook veel nadruk op ons hart en dat dát is waar het allemaal om draait. Vanuit ons hart komen onze gedachten, emoties en verlangens. We kunnen eindeloos ons gedrag veranderen en verbeteren, maar uiteindelijk gebeurt er niets als ons hart hetzelfde blijft met dezelfde verkeerde motivaties, verlangens en gedachten. Uiterlijk kan ons leven er voor ons prachtig uitzien, maar daar gaat het niet om. “God is niet geïnteresseerd in ons leven. God is geïnteresseerd in ons hart.”

Persoonlijke afgoden

Wat ik ook leerde was hoeveel afgoden ik zelf heb. Dit is mijn laatste jaar in

De tienergroep Skala uit Blagodatj. Blagodatj is onze kerk in Kiev waar ds. Nakul predikant is

De tienergroep Skala uit Blagodatj. Blagodatj is onze kerk in Kiev waar ds. Nakul predikant is

Oekraïne. Met het vooruitzicht van mijn vertrek naar Nederland is er veel gaan schuiven qua prioriteiten, verlangens en gedachten. Door Sudakov’s lezingen en uitleg merkte ik bij mezelf hoe ik het allemaal verkeerd heb zitten. Afgoden van comfort, controle, erkenning, succes en invloed op anderen zijn erg naar voren gekomen nu ik spoedig uit mijn comfortabele wereldje stap. Het wereldje waarin ik erkend en aanvaard ben en als ik straks in het nieuwe hoofdstuk van mijn leven stap lijkt controle en comfort ver weg. Als ik vertrek wil ik graag dat de mensen die ik achterlaat mij zullen onthouden en erkennen om de invloed die ik mogelijk op hen had. Geen slecht idee op zich, maar het kan groeien tot iets veel groters.  Als invloed, controle of erkenning belangrijker dan God worden en wat Hij wil, dan is dat niet goed. Ik heb lang geworsteld met het idee dat ik uit mijn comfortzone moet gaan en ik worstel er nog steeds mee, maar Sudakov’s lessen brachten het allemaal weer een beetje in perspectief. Zo was daar een goede herinnering aan een vers in Mattheüs 6: “Zoek eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden…”

Frisse blik

Met zulke lessen en ideeën werd de conferentie beëindigd. Na een lang

Misja: hij mocht van zijn vader niet naar de geref. kerk, maar wel naar de voetbalmissie die Wasja organiseerde... en zo kwam hij toch met het Evangelie in aanraking!

Misja: hij mocht van zijn vader niet naar de geref. kerk, maar wel naar de voetbalmissie die Wasja organiseerde… en zo kwam hij toch met het Evangelie in aanraking!

weekend keerden we terug naar huis.  We kwamen aan in het donker en gingen ook weer in het donker weg. Moe en stil zaten we in de auto naar huis te hobbelen en schommelen, over de bobbelige wegen door de donkere bossen. Moe, maar allemaal voldaan. Blij en onder de indruk, maar vooral ook dankbaar voor wat we in die paar dagen hadden meegemaakt en geleerd. We gingen weg met nieuwe vriendenschappen die we hadden opgebouwd.  Met leuke kleurrijke ervaringen en herinneringen. En we kwamen thuis met een frisse blik op ons eigen hart en het hart van God.

Print Friendly, PDF & Email