U bent hier: >> Grote thema’s Oekraïne Zending

Grote thema’s Oekraïne Zending

Zaterdag 10 oktober kwamen afgevaardigden uit de kerken van Gelderland en Flevoland (plus Veenendaal ;-)) bij elkaar voor de Algemene Vergadering van Oekraïne Zending. Naast verplichte onderdelen als jaarverslagen en begrotingen, kwamen ook grote thema’s uit het missiewerk uitgebreid aan de orde. 

Verbinding met Oekraïne

Erik van Alten presenteert de seminarieplannen waaraan wordt gewerkt; Algemene Vergadering 2015 | foto: jaapmeijer.com

Erik van Alten presenteert de seminarieplannen waaraan wordt gewerkt

Herman Sietsma doet als voorzitter van Oekraïne Zending de grote lijnen van het beleidsplan uit de doeken. Er wordt nog steeds gezocht naar invulling van de vacature van de ‘derde man’. Mogelijk zal dat worden ingevuld met Oekraïeners. Sowieso is het beleid erop gericht op overhevelen van steeds meer taken naar de lokale mensen. Het probleem op dit moment is echter dat er nog maar heel weinig opgeleide mensen zijn.

Erik van Alten – docent en president aan het seminarie in Kiev – is in levende lijve aanwezig om de plannen rond adopt-a-student en een eigen seminariegebouw uit de doeken te doen. De drie studenten die in aanmerking kwamen voor een sponsorship lijken nagenoeg ‘onderdak’ bij een Nederlandse gemeente te hebben gevonden. Een aantal nieuwe aanvragen ligt ondertussen weer op tafel. Wel gaf Erik aan een afname in studentenaantallen te verwachten. Er zal echter vanuit het seminarie ook extra aandacht aan bredere kadervorming worden gegeven. Ook de beoogde nieuwbouw van het seminarie lijkt in goede aarde te vallen. We mogen de artist impression al op de beamer bekijken.

De zaal kan live in gesprek met Cor Harryvan in Kiev; Algemene Vergadering 2015 | foto: jaapmeijer.com

De zaal kan live in gesprek met Cor Harryvan in Kiev

Cor Harryvan – al 12 jaar actief in Oekraïne met focus op church plants – is via de digitale snelweg met ons verbonden. Op de beamer krijgen we Cor in beeld die een status update geeft van de ontwikkelingen op het vlak van ondersteuning van de lokale kerken en church plants. Wat blijft hangen is zijn zin, dat van de broeders en zusters die bij zijn komst naar Oekraïne lid waren van de gemeente van Kiev, er niemand meer lid is… Hij zegt dan ook dat duidelijk is dat gemeenten moeten groeien om te kunnen blijven bestaan.

En op nog een derde manier zijn we verbonden met Oekraïne. Marianne Heidema is net terug van een bezoek aan onder andere Tavrieske. Ze toont een videoshot waarop de gemeenteleden hun groet zwaaien naar ons. Wij nemen vervolgens een clip op waarin we terug zwaaien. Klik hier voor uitgebreide fotoreportage.

P.S.: Het strategisch beleidsplan is ondertussen ook vrijgegeven voor publicatie.

Marianne Heidema brengt met een korte videoclip de groeten uit Tavrieske over; Algemene Vergadering 2015 | foto: jaapmeijer.com

Marianne Heidema brengt met een korte videoclip de groeten uit Tavrieske over

Tekst en foto’s: jaapmeijer.com
Print Friendly, PDF & Email