U bent hier: >> Help Oekraïne de winter door

Help Oekraïne de winter door

Begin 2014 sloeg in Oekraïne de vlam in de pan. De demonstratie op het Maidanplein in Kiev veranderde in een grimmig bloedbad en veranderde het politieke toneel sindsdien. Oekraïne in ‘stille oorlog’ met gevolgen voor het toch al arme Oekraïne. Veel gezinnen die worstelen, ieder in hun eigen moeilijke situatie, maar tegelijkertijd ook dankbaar zijn voor de noodhulp uit onze Nederlandse en Oekraïense kerken.

Noodhulpfonds Oekraïne – voor diaconale ondersteuning – via de UERC kerken

Post-it Noodfonds-mailDe oorlogsdreiging met Rusland, in het Oosten van het land, brengt een grote stroom vluchtelingen op gang naar het Westelijk deel van Oekraïne. Niet alleen de ruim één miljoen vluchtelingen, maar ook de rest van de bevolking wordt geconfronteerd met de gevolgen. De mobilisatie en economische neergang brengt ellende in veel gezinnen. Mannen en jongens zijn opgeroepen om in het leger te vechten. Er  heerst dankbaarheid als zij ongedeerd terugkomen; maar ook verdriet om de trauma’s en verlies van werk als men zwaar gewond is en arbeidsongeschikt wordt; en rouw als man of zoon in de strijd gesneuveld is: onzekerheid en armoede tot gevolg.

De Oekraïne Zending zamelt noodhulpgelden in bij de kerken in Gelderland en Flevoland. Om de financiële lijnen kort te houden beheren Joke Harryvan en Tineke van Alten de gelden van het Noodhulpfonds. Uw giften komen daardoor volledig ten goede aan de behoeftige doelgroepen. Het geld uit het Noodhulpfonds wordt besteed aan vluchtelingenprojecten zoals LOGOS en de gereformeerde kerken in Oekraïne die het in hun eigen omgeving kunnen uitdelen aan hen die het het hardst nodig hebben.

Nood blijft!

De Oekraïense kerken hebben wij gevraagd de besteding van uw giften te verantwoorden. U kunt enkele van deze verhalen lezen. Soepbus winterhulpAls u de verhalen gelezen hebt, besef dat de situatie in Oekraïne er niet rooskleuriger op geworden is. Feit is dat de economische situatie er alleen maar slechter op geworden is: de prijzen voor gas en dagelijkse boodschappen zijn bijna verdubbeld. Er is veel werkloosheid. Gepensioneerden kunnen niet meer rondkomen, zij hebben gebrek aan voedsel en kunnen hun medicijnen niet meer betalen. Kerken in Zhytomir ondersteunen het project ‘Soepbus’ en de groep die daar tweemaal per week hun enige (!) maaltijden halen wordt steeds groter (zie foto).

De oorlogssituatie is misschien wel wat stabieler, maar de dreiging blijft voelbaar. Het leger staat nog steeds paraat, veel gezinnen lijden nog steeds onder de dagelijkse zorg van een gewonde man of zoon, medicijnen zijn te kostbaar en wanneer de kostwinner gesneuveld is, gaat het leven door in armoedige omstandigheden. Oekraïne is een samenleving geworden waar het verval steeds sneller om zich heen grijpt.

Achterban bedankt!

De Oekraïeners zijn God zeer dankbaar voor wat u al gedaan hebt! Met elkaar hebben onze Gelderse en Flevolandse kerken ruim € 12.400 tot en met november 2015 opgebracht. Hartelijk dank aan alle gulle gevers. Wat fijn dat uw gift het verschil kan maken in het zorgelijke bestaan van deze mensen.

Nood blijft! Het laatste bedrag is onlangs overgemaakt en de bodem van de kas is in zicht! Een nieuwe winter vraagt weer om nieuwe reserves! Bezoek onze projectpagina!

Print Friendly, PDF & Email