U bent hier: >> Alexander (24)

Alexander (24)

Alexander (24) kwam al op jonge leeftijd in aanraking met drugs en alcohol. Hij raakte zwaar verslaafd. Via zijn vriendin Katja kwam hij terecht bij de christelijke stichting The Right Way, die wordt ondersteund door Oekraïne Zending en Verre Naasten. Hij onderging er een behandeling. Een ervaring die zijn leven voorgoed veranderde.

“Mijn verhaal lijkt een ‘gewoon’ Oekraïens drugsverhaal: ik ben een gewone jongen, geboren in een doorsnee-familie. M’n ouders en ook m’n grootouders hadden zeker het beste met me voor. Maar al jong kwam ik in aanraking met drugs. En alcohol lustte ik ook wel… Eerst gebruikte ik alleen in het weekend, maar het aantal feesten nam al snel toe. Zomaar 4 of 5 per week. En dus ook mijn drugsgebruik. En niet voor m’n plezier, maar om pijn en doelloosheid kwijt te raken. Maar goed, op een gegeven moment kon niet meer zonder drugs. En de bijbehorende problemen bleven niet uit: stelen, politie…”

Nieuwe kans
“Tot zover dus een gewoon drugsverhaal, niks bijzonders hier in Oekraïne. Maar met één verschil: ik leef nog. En dat geldt niet voor veel van mijn oude vrienden. Ik weet niet waarom, maar God gaf me een nieuwe kans. M’n ouders hebben me daarin altijd gesteund, ondanks alles wat ik hen heb aangedaan. Ook m’n vriendin Katja bleef vierkant achter me staan. Toen ze ontdekte dat ik verslaafd was, is ze gaan zoeken naar hulp. Erg dapper! Nu ik het weer vertel, voel ik de schaamte weer opkomen over deze zwarte pagina in m’n leven.”

Niemand
“Ik kon terecht bij The Right Way. Toen ik het centrum binnenstapte, ging ik ervan uit dat niemand me meer kon helpen. Maar ik had het beloofd aan m’n ouders en Katja, dus… Eigenlijk voelde ik alleen maar verzet, vooral als het over God en de Bijbel ging. Maar langzaamaan ontdooide ik. De consequente aanpak door de staf en de positieve verhalen van ex-verslaafden veranderden m’n hart. Ik begon in te zien dat God een eigen plan voor me heeft. Voor mij! Hij heeft me nooit verlaten en leidt altijd al m’n leven. Via verschillende mensen en heel verschillende omstandigheden.”

Klik
“Inmiddels zijn we drie jaar verder. Drie jaar zonder drugs en alcohol. Ik heb m’n studie weer opgepakt en zit nu in m’n laatste jaar. De relatie met m’n ouders is weer goed. En… ik ben gelukkig getrouwd met Katja! Wie had dat drie jaar terug kunnen denken? God is goed! Tegenwoordig werk ik zelf ook bij The Right Way. Ik merk dat ik daar een goede klik heb met onze cliënten; ik begrijp natuurlijk goed hoe ze zich voelen. En ze vertrouwen me. Da’s echt een sleutelwoord in verslaafdenzorg: vertrouwen. Ikzelf werk nog steeds aan m’n herstel. Zowel qua drugsverslaving als in geestelijk opzicht. Samen met Katja ga ik naar de kerk. Ik ben echt dankbaar voor Gods ingrijpen: Hij bracht The Right Way op m’n levenspad. En dat heeft alles veranderd!

Print Friendly, PDF & Email