U bent hier: >> Hoe staat het daar met COVID?

Hoe staat het daar met COVID?

Ook na 3 maanden gaat er in Nederland nagenoeg geen nieuwsbulletin voorbij zonder corona-update. Diverse landen buiten Nederland komen daarbij ook voorbij. Oekraïne niet. Is daar niets aan de hand?

In het bericht over het noodweer en de grote schade die dit veroorzaakt, kwam de belofte van de president tot schadevergoeding voorbij. Die vraag of de overheid burgers tegemoet zal komen wordt altijd al vaak gesteld. Dat geldt nu ook zeker weer wanneer het gaat over de gevolgen van de CORONA crisis in Oekraïne.

Ukraine Health Ministry gegevens per 26.06.2020
TOTAAL (+ LAATSTE 24 uur)
Totaal: 41,117 (+1109)
Doden: 1,086 (+19)
Herstelden: 18,299 (+541)

Vergelijk je de cijfers van dit moment dan zie je dat er voor dit grote land relatief weinig mensen zijn overleden. Zie bv de stand van zaken op dit moment op de Engelstalige nieuwssite:  unian.info

In het nieuws kwam dat de vrouw van de president, Olena Zelenska, met Corona in het ziekenhuis is opgenomen. Daarna is er niets meer over haar in het nieuws gebracht.

Voor ons als meelevende kerken is het natuurlijk wel een vraag. Hoe gaat dat met de mensen daar in deze Corona tijd? Ik heb contact gezocht met broeders en zusters uit de gemeenten in verschillende regio’s.

Volledige lockdown

Nog drastischer dan in Nederland ging Oekraïne in totale quarantaine. Je mocht alleen de straat nog op als er echt dringende noodzaak voor was. Het was een ramp om naar je werk te komen, vertelde een verpleegkundige. Omdat in Kyiv de metro niet meer reed, maar ook bussen bijna niet meer reden. En dan alleen nog maar met maximaal 10 passagiers. Die totale quarantaine is nu opgeheven.

Hoe staat het er nu voor?

Zhytomyr

Kerkplanter  Oleg Kutowyi uit  Zhytomyr vertelt, dat er met informatie gesjoemeld wordt. Met andere woorden: men probeert informatie stil te houden uit ‘angst voor paniek’ (derving inkomsten).  In een supermarkt werden mensen ziek, maar men probeerde het zoveel mogelijk geheim te houden. Dat gold ook voor een van de markt waar mensen hun groenten en fruit kopen.

In Zhytomyr is nog apparatuur beschikbaar uit de tijd van de Tsjornobyl catastrophe 1986 en dus sterk verouderd. Wat ons ook treft is mensen die werk verliezen: Ljoeba, haar moeder Natasja, Olja Tarasjuk; we doen kleine samenkomsten, want bv Dima is heel kwetsbaar, veel online. Er is dus veel nood, maar dat lees je niet op internet. We konden weken lang niks, door volledige quarantaine en vervoer lag helemaal stil.

Chmelnitsky

Shinder’s moeder dement, blind, bijna op sterven, Shinder waakt dag en nacht. Ook in klein regime wel samenkomsten, het is heel zwaar.

Kamyanets-Podilskyi

German vergelijkbaar.

Kiev

Na uitsluitend online diensten, zijn er nu weer diensten in kleine samenstelling met ongeveer 20 mensen.

Tavrieske, Hola Pristan, Rivne, Stepanj

Kerkdiensten online en in Stepanj met klein groepje.

Swaljawa

20 man in de kerkdienst, geen controles, geen ziekte.

Financieel

Heb je hoge koorts? Dat wordt genegeerd. Alleen als er echt grote problemen ontstaan, kan ziekenhuisopname volgen. En het probleem met de coronatests is, dat áls je al een controle krijgt, niemand weet of ze betrouwbaar zijn.

Financieel is het bijzonder zwaar. Nog meer werkloosheid en zie maar eens ander werk te vinden. Soms lukt het. Soms doet de overheid ook iets. Het komt echter ook voor dat de overheid in het nieuws brengt, dat ze ergens geld aan hebben gegeven, maar dat de zgn. ontvanger zegt dat er geen geld binnen is gekomen. Veel bedrijven zijn omgevallen en de werknemers blijven met lege handen achter. Sommigen winkelmedewerkers kregen terwijl de winkel dicht bleef toch nog een minimumloon. Weinig, maar in elk geval iets. En ondernemers met kinderen onder de 12 kregen ook een toelage. Maar aan de kostenkant is er ook een probleem: de prijzen zijn tot 20% gestegen. Mensen proberen bij te scholen en net als in Nederland proberen restaurants een stukje omzetverlies met thuisbezorging te compenseren. En sommigen die werk hebben, kunnen overwerken. Hopen dat vervolgens die extra uren ook worden uitbetaald. Op dat vlak heeft Oekraïne niet zo’n beste naam. En dan heb je nog gesjoemel. Er is geld voor coronaslachtoffers, maar wie controleert de aangiftes en de ziektes? Het schijnt dat sommigen zich ziekmelden om zo geld te ontvangen. Grootschalige ondersteuning van ondernemers en zzp’ers zoals in Nederland blijft achterwege, dus iedereen zoekt naar de kleine beetjes geld die hier en daar nog te krijgen of te verdienen zijn. Men houdt het hart vast, zeker nu de geruchten ook daar rondgaan dat er een tweede golf aan komt.

“Tweede keer quarantaine overleven we niet! Psychologisch gaat dat niet meer lukken.”

Donbas regio

En voor wie zou denken dat nu tenminste de gevechten in het oosten van Oekraïne stil liggen, die komt bedrogen uit. Niet alleen corona doodt, ook nog steeds kogels, landmijnen en raketten. Check https://www.unian.info/war/ukrainian-soldier-wounded-amid-10-enemy-attacks-in-donbas-on-june-21-11045282.html en zie dat het geweld dagelijks door gaat.

Met dank aan: Cor Harryvan

Photo by Evgeni Tcherkasski on Unsplash

Print Friendly, PDF & Email