U bent hier: >> Internationale contacten & Reformatie

Internationale contacten & Reformatie

INTERNATIONALE  CONTACTEN: DE TAAL VAN HET GELOOF

Contacten leggen, dat is heel belangrijk voor een seminarie als ERSU (Evangelical Reformed Seminary of Ukraine). Wij zijn niet de enigen in Oost-Europa die theologisch onderricht geven, en we hebben anderen nodig die op dezelfde basis en in dezelfde lijn willen werken als wij.

Wat is het dan mooi om te zien hoe de contacten groeien tussen ERSU en BRTS (Baltic Reformed Theological Seminary) in Riga, Letland. In 2016 ben ik er voor het eerst geweest om een week les te geven. In maart 2017 is de directeur van BRTS, Artis Celmins, voor een bezoek bij ons in Kiev geweest, en in februari 2018 ben ik weer daar geweest om les te geven. Oekraïne en Letland hebben een gedeelde geschiedenis, ergens ook een gedeeld trauma. Maar belangrijker, we dienen dezelfde God. Dat merk je zomaar in de taal die wij spreken – niet de Letse taal of de Oekraïense of Russische taal. Nee, de taal van het geloof. Het klinkt vetrouwd in de oren. En daarom ons wens dat de contacten zullen blijven groeien.

DE THEOLOGIE VAN DE REFORMATIE

Er is onlangs een mooi boek verschenen – een boek over de theologie van de Reformatie. Een boek waaraan u, de lezer, heeft bijgedragen. Door uw financiële bijdrage was het mogelijk dit boek het licht te laten zien.

Het mooie zit ’m in twee aspecten: ten eerste, dat het gaat over de theologie van de Reformatie – mooi toch? En ten tweede, dat het volledig geschreven is (in het Russisch) door Oost-Europeanen (theologen uit Oekraine en Belarus) en mensen die in Oost-Europa werken/hebben gewerkt. Prachtig verzorgd en uitgegeven door een kleine uitgeverij in Minsk, Belarus, in samenwerking met het seminarie in Kiev.

Voor dat doel ben ik eind vorig jaar afgereisd naar Minsk. Met ongeveer dertig man zaten we in het kleine gebouw van de Gereformeerde kerk in Minsk. Eerst kreeg ik de gelegenheid om twee lezingen te houden over de reformatie in Oost-Europa – de snelle opgang, maar even snelle neergang van deze reformatie. Daarna was er gelegenheid om het boek bekend te stellen.

Mooi hoe God bezig is om ook door publicaties als deze onze mooie erfenis doorgang te laten vinden onder de Slavische volken.

Erik van Alten

Print Friendly, PDF & Email