U bent hier: >> Kerkenraadsreis Hattem naar Swaljava

Kerkenraadsreis Hattem naar Swaljava

Van 4 tot 8 januari is een afvaardiging van de kerkenraden van Hattem Centrum en Hattem Noord afgereisd naar Swaljava, Oekraïne. Dit is al de tweede kerkenraadsreis naar Swaljava in het kader van het partnerschap tussen beide gemeenten. Doel van de reis was uiteraard verdere kennismaking en bemoediging. Maar de delegatie is ook op pad gestuurd met drie doelgerichte vragen:

  • Hoe ervaren jullie de relaties tussen onze gemeentes?
  • We zijn onder de indruk van jullie missionaire activiteiten. Heb je nog tips voor ons?
  • Hoe kijken jullie aan tegen het nut van de ambten predikant-ouderling-diaken, zoals je dat bij ons ziet?
Onmiskenbaar kerst in Swaljava

Zondags hebben ze samen met de gemeente het Oekraïense Kerstfeest gevierd en avondmaal gevierd. Een prachtig moment van verbondenheid. Voor het kerstfeest worden veel kinderen uit het dorp uitgenodigd om mee te doen met het toneelstukje over het Kerstfeest.

De gemeente probeert op allerlei manieren contact te zoeken met de omgeving en dat lukt ook aardig. Het probleem is vooral dat de stap om daadwerkelijk lid te worden van de gemeente voor veel Oekraïners te groot is.

Tijdens de reis hebben ze ook een bezoek gebracht bij Iryna. Zij studeert aan het seminarie in Kiev en wordt door Hattem gesponsord. Zij geeft op scholen in Swaljava godsdienstlessen aan jonge kinderen, maar wil meer inhoud meegeven dan alleen Bijbelverhalen. Door haar studie vergroot zij haar kennis en de mogelijkheden voor godsdienstlessen op het voortgezet onderwijs.

Derde van rechts: Iryna. Derde van links haar oma, door wie zij bij de kerk gekomen is. De rest zijn leden van de reisdelegatie.

De predikant en zijn vrouw, Slavik en Erika Murza, mogen regelmatig in weeshuizen komen om het evangelie te brengen. Ze zingen met ze en vertellen de verhalen uit de Bijbel. Het evangelie van verlossing. En dit keer het evangelie van de geboorte van Jezus, want morgen is het kerst. De kinderen zingen volop mee en kijken ademloos naar een eigentijdse tekenfilm over dit gedeelte van het evangelie. Daarna ontvangen de oudere kinderen een boekje met Bijbelse verhalen en puzzels en ontvangen alle kinderen een gevulde schoenendoos.

Print Friendly, PDF & Email