U bent hier: >> Kledingactie Oekraine

Kledingactie Oekraine

Een kledingactie voor vluchtelingen, armen en gehandicapten in Rivne en omgeving. Het was mooi bedacht, begin 2015, maar het transport naar Oekraine zorgde voor kopzorg bij de organisatie en de partij goederen werd aan een andere hulporganisatie weggegeven. En als je het niet meer verwacht verhoort God, de bijna vergeten gebeden, alsnog!    

Eind januari 2015: vier ton kleding in Drachten en ruim twee ton spullen in Hattem liggen hoog opgestapeld en zijn bestemd voor West-Oekraine. Het lijkt er op of de beide depots blijven zitten met een grote hoeveelheid zakken en dozen. Het lukt Vitaly Korsunsky, directeur van het rehabilitatiecentrum The Right Way, maar niet om een geschikt transport te regelen in verband met verzwaarde douane-eisen voor invoer hulpgoederen. ‘’Het draait uiteindelijk uit op een teleurstelling voor Rivne’’, vertelt Marianne Heidema van Voorlichting & Communicatie Oekraine Zending, die de oproep in de kerken van Hattem Noord en Centrum coördineert.

Geen transport
De inzameling zelf loopt een paar weken heel gesmeerd. In Drachten heeft Marieke Dwarshuis, zelf een Oekraïense en begaan met het lot van haar geboorteland,  een garage vol met spullen. De kerkleden van de beide GKv gemeenten in Hattem lopen het modehuis Man Hattem van Dirk van der Worp, die ook Z&H voorzitter is van Hattem-Centrum, plat met schoenen en kleding voor de hulpbehoeftige Oekraïners. Er is enthousiasme en dankbaarheid bij initiatiefnemer Vitaly Korsunsky in Oekraine. Maar een tweede poging voor transport, om via Warschau te reizen, mislukt ook. Marianne vervolgt: “Uiteindelijk moeten wij keuzes maken en besluiten de partij goederen aan een of andere hulporganisatie aan te bieden. Contacten met het Global Aid Network uit Amersfoort, een wereldwijze organisatie die Gods liefde uitdraagt via (nood)hulp en kortweg GAiN genoemd, helpt ons uiteindelijk uit de brand’’.

Hulp van GAiN
Begin februari vertrekken twee wagens van GAiN naar Drachten en Hattem om de ingezamelde kleding en schoenen op te halen. Persoonlijk een teleurstelling voor Vitaly die weliswaar geen kledinghulp krijgt, maar de troostgedachte is dat alle noodhulp elders in de wereld hard nodig is en dus ook goed terecht komt! Dan komt er, begin mei, zomaar ineens een geweldig bericht van Ab Bor, de contactpersoon bij GAiN, met de mededeling dat op 19 mei een vrachtwagen met hulpgoederen is vertrokken naar Lutsk nabij Rivne in Oekraine en dat 4 pallets bestemd zijn voor Vitaly.

Goede timing
Marianne vervolgt: ‘’We zijn heel dankbaar dat de noodhulp toch daar mag komen waar onze actie in eerste instantie voor bedoeld was! Er is veel voor de situatie in Oekraine gebeden en of het transport geregeld kon worden, maar toen dat op niets uitliep, hebben wij hebben ons bij de gekozen oplossing neergelegd. Wat is het dan prachtig om te ervaren dat God blijft zorgen en de, door ons bijna vergeten gebeden, alsnog verhoord! Wat een oppepper! Wat ook een bijzonder timing! Zelf reis ik half juni met ons penningmeester Reinier Wiskerke en collega Jaap Schiebaan van De Verre Naasten af naar Rivne. Daar zullen we Vitaly ontmoeten en een onderzoek bij The Right Way doen, maar wij hopen dat wij een dagje kunnen inplannen voor het Noodfonds om de goederen daar te brengen waar ze het hardst nodig zijn onder de Oekraïense bevolking. Wordt vervolgd en houd onze website in de gaten, want wij hopen nu zelf, als Oekraine Zending, verslag te doen!”

Website organisatie GAiN: www.gainhelpt.nu

Print Friendly, PDF & Email