U bent hier: >> Nieuw kerkgebouw Ruda

Nieuw kerkgebouw Ruda

Het oude kerkje van Ruda. Kerkhouden in een huis staat gelijk aan een sekte

Het oude kerkje van Ruda. Kerk houden in een huis staat gelijk aan een sekte

Het gebouwtje is niet meer dan een huis en ziet er zo weinig uit als kerk, dat onze delegatie tijdens het laatste werkbezoek in oktober, er in ons gesprek aan voorbij liepen. Wij kwamen gemeenteleden tegen, die ons even terug lieten lopen. De gemeente van Ruda is toe aan een nieuw gebouw. Dat is hard nodig, gezien de conditie van het huis waarin de erediensten worden gehouden.

Wij mochten namens de Oekraïnezending een kleine gift brengen als start voor de nieuwbouw. Daarmee voegen we een nieuw project toe. De ‘спасибі’ (‘spasybi’ fonetisch uitgesproken als ‘spatjziba’) met de betekenis van ‘dank u wel’ heeft voorganger Edward  (Edik) Shevchuk dan ook meerdere malen herhaald. Men is er zó blij mee!

Ds. Edik Sjevchuck licht de bouwplannen voor de nieuwe kerk te Ruda toe. Het terrein achter het huis wordt daarvoor gebruikt.

Ds. Edik Sjevchuck licht de bouwplannen voor de nieuwe kerk te Ruda toe. Het terrein achter het huis wordt daarvoor gebruikt.

Groei en bloei
De gemeente heeft al geld gespaard voor de fundering en wil graag snel beginnen met de bouw.  Een gebouw van 8 bij 14 meter is de bedoeling, met een kelder eronder voor het rolstoelproject van de plaatselijke kerkelijke gemeente. De werkplaats die op dit moment gebruikt wordt is bepaald niet luxueus. Het zou al met al wel een stevige vooruitgang zijn, als hier een eigen gebouw zou komen. In het gesprek dat volgde toen ze ons de contouren van het gebouw aanwezen op het terrein achter het huidige gebouw, hebben wij hen nog kritisch bevraagd over de verwachting van gemeentegroei na de komst van het nieuwe gebouw.

Eigen kerkgebouw

Bouwtekening nieuwe kerkgebouw Ruda

Bouwtekening nieuwe kerkgebouw Ruda

Het is zo, dat een Oekraïner een gebouw wil zien met de uitstraling van een echte kerk. Anders zal hij ervoor terugschrikken er binnen te stappen en het niet veel meer als een sekte zien. De gemeente beseft wel, dat er een drempel wordt weggenomen, maar dat betekent niet, dat er nog andere drempels blijven. Men verwachtte toch wel met zo ongeveer een twintig zielen te kunnen groeien. De huidige gemeente bestaat nu uit 32 personen, maar ook tijdens feestdagen en in de zomer (toeristen) heeft men meer zitplaatsen nodig. De gemeente van Ruda rekent op een eigen kerk dat berekend is op ongeveer 70 personen, goed bereikbaar is voor rolstoelen en ruimte biedt aan de bibliotheek.

YouSee naar Ruda
Fijn is te melden dat de YouSee groep Zeewolde een zomers bezoek heeft gebracht en daarna tot twee keer toe YouSee uit Ommen.

Print Friendly, PDF & Email