U bent hier: >> Noodfonds blikt terug – Kiev

Noodfonds blikt terug – Kiev

Joke en Tineke vertellen van hun bezoeken aan vluchtelingen:    

Noodhulpfonds Kiev

Een gevulde schoenendoos

‘Een bezoekje aan een vrouw met twee kinderen, een jongetje van zeven jaar oud en een meisje van anderhalf jaar, gevlucht uit de regio Luhansk, staat op ons lijstje. Ze woont in een soor

t zomerhuisje. Haar man heeft hen naar Kiev gebracht en is zelf teruggegaan om hun huis te bewaken. Maar toen hij thuiskwam, bleken er al mensen te zijn geweest die van alles weggehaald hadden wat ze nodig hadden. Toen de aanslagen steeds erger werden wilde hij het huis achterlaten en vertrekken, maar omdat men op dat moment niemand uit het gebied liet vertrekken, werd hij gedwongen om terug te gaan.

Het geld wat deze vrouw krijgt voor haar jongste kind is 1000 griven (nog geen €40) en gaat op aan het betalen van huur voor het zomerhuisje. De kinderen zijn ontzettend blij met de bijdragen en dat zij een gevulde schoenendoos gekregen hebben via Samaritan’s Purse (Joke). Wij hebben snoepjes en levensmiddelen kunnen kopen dankzij uw hulp. De vrouw was zo dankbaar voor de hulp dat ze ons, toen we onderweg waren naar huis, al een sms’je stuurde om u en God te bedanken voor de hulp’.

Gevlucht

Noodhulpfonds Kiev

‘Wij bezochten een zwangere vrouw. Haar man is al vroeg opgeroepen voor het leger en is, op het moment dat we bezoeken, in training. Zij woont in bij een familie, die zelf vier  kleine kinderen hebben. Zelf komt ze uit de regio van het bezette Luhansk. Ze is naar het Westen gevlucht.

Toen we er heen gingen wisten we niet dat er nog zoveel andere kinderen waren en we hadden voor hen niets meegebracht. Ze wonen in hele slechte omstandigheden. Het huis is van opa geweest en is in lange tijd niet schoon gemaakt. Ook het onderhoud laat te wensen over. We hebben levensmiddelen bij ons en daar is ze ontzettend dankbaar voor. We zijn nog een keer terug geweest en wat extra’s voor de kinderen meegenomen. Wat waren ze opnieuw blij met de levensmiddelen. Ze bedanken u voor het geld dat u gegeven hebt, waardoor zij geholpen kunnen worden’.

Geld voor medische hulp 

Noodhulpfonds Kiev

We ontmoeten Alekej, een man uit Donetsk, die epilepsie kreeg tijdens de oorlog. Hij werkte op de afdeling voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad en het gevangen zetten van rebellen van DNR die onrust veroorzaakten in de stad. Hij  is gevangen genomen door Russische mensen. Een aantal van zijn medewerkers werden gedood, twee worden nog steeds vermist en niemand weet waar ze zijn.

Alekej is er in geslaagd om te ontsnappen en op wonderlijke wijze heeft hij zijn vrouw en kind naar Kiev kunnen brengen. Ze huren een flat. Ongeveer een jaar geleden openbaarde zich de ziekte. We hebben  medicijnen voor hem gekocht. Hij kan die zelf niet kopen, omdat hij maandelijks de huur moet betalen en zijn gezin moet onderhouden. De medicijnen kosten zo’n 2000 griven (ongeveer €100) per maand. Zijn vrouw vraagt ook om hulp. Zij heeft last van vloeiingen en heeft daarvoor dure medicijnen nodig. We hebben een ontmoeting met haar kunnen regelen en samen de benodigde medicijnen gekocht. Ze zijn erg dankbaar dat er mensen zijn die geld inzamelen om anderen daarmee te helpen’.

Betere leefomstandigheden

‘Nog enkele gezinnen die het moeilijk hebben worden door ons bezocht. Het eerste gezin heeft vier kinderen. Joke is al eerder bij hen geweest toen de moeder nog zwanger was. Zij is nu bevallen en deze familie is nu bezig om hun kamers op te knappen. Ze leven onder verschrikkelijke omstandigheden. Water moeten ze op straat halen en het hele huis heeft herstelwekzaamheden nodig. De kinderen zijn heel erg blij met het fruit en ze bedanken iedereen die geld heeft gegeven voor al dit lekkers’.

Ondersteuning

‘Ook hebben we een jonge vrouw bezocht met een klein kind. Een vluchtelinge uit Luhansk. Toen de beschietingen en de bombardementen begonnen werd ze gedwongen te vertrekken naar het Westen. Ze wilde liever niet dat het kindje op de foto kwam. Haar man is thuis achtergebleven om te zorgen voor een oude tante, want daar is geen elektriciteit en geen water. De man haalt water en zorgt voor de tante’.

(De foto’s horen niet noodzakelijkerwijs bij de alinea, maar zijn wel allemaal van de noodhulp in Kiev.)

Print Friendly, PDF & Email