U bent hier: >> Noodweer Oekraïne

Noodweer Oekraïne

Op dit moment gaat het in het nieuws vooral over één onderwerp. Het weer. Er zijn grote overstromingen in Duitsland (Berlijn), delen van Polen en de vier meest westelijke provincies van Oekraïne zijn zwaar getroffen.

Iedere dag geven de nieuwsberichten filmpjes van het extreme noodweer. Onweersbuien, regen en harde wind. Zelfs een tornado.  Het ergste getroffen zijn de  provincies Zakarpattya en Prykarpattya waar de bergen en rivieren liggen.

Hier kan je twee filmpjes zien van de waterval in Yaremche, zoals die er ’s zomers uit ziet.

en zoals die nu veranderd is in een woeste kolkende rivier.

In het volgende filmpje van het dorp Voskresintsi kan je goed zien hoe hoog het water een paar dagen gekomen is. Een voetgangers brug over de rivier de Prut  is totaal verwoest.

Stel je voor, dat het peil van de rivier stijgt! Op sommige plaatsen staat het peil drie meter hoger op andere zelfs tien meter hoger dan normaal.  In filmpjes op YouTube kan je de gevolgen van de modderstromen goed zien.  Moestuinen zijn bedolven onder dikke lagen modder en puin. Wat bewoners vooral bezig houdt: zal de overheid ons financieel ondersteunen? President Wolodymyr Zelenskyi heeft een bezoek gebracht. Hij heeft steun beloofd, het werd rechtstreeks in een talkshow op tv uitgezonden.

auteur: Cor Harryvan

photocredits: foto boven artikel: knipsel uit laatste filmpje van Відвідати всі країни

Print Friendly, PDF & Email