U bent hier: >> The Right Way

The Right Way

Oleg Kolbach, psychiater en dir. van het 12+ Centrum en Vitaly Korsunsky, alg. dir. van The Right Way | Foto: Marianne Heidema 2015

Het valt niet mee in een land als Oekraïne om nuchter door het leven te gaan. Het land dat bijna 25 jaar vrij is van Russische overheersing, gaat nog steeds gebukt onder moeiten: prijzen stijgen, hoge werkloosheid, armoede en ook al is er enige stabiliteit, de oorlogsdreiging blijft in de lucht hangen.

Dat het nuchtere leven niet makkelijk is mag je letterlijk opvatten, want het Oekraïense volk kampt met verslavingen van generatie op generatie. De grootste vijanden: drank, drugs en aids. Een lichtpuntje in dit alles is de niet aflatende ijver van Vitaly Korsunsky, Oleg Kolbach en hun team om verslaafde mensen te wijzen op een zinvoller bestaan; de juiste weg uit de uitzichtloze spiraal van verslaving.

Christelijk

Hoe toepasselijk is de naam van het centrum: The Right Way, het christelijke afkick-centrum in Bronniki, dat slechts op twintig kilometer geïsoleerd buiten de grote stad Rivne in the middle of nowhere ligt. Géén prikkels voor de verslaafden, maar therapie gelardeerd met het evangelie, als de weg naar een beter en hoopvol leven. De Oekraïne Zending en Verre Naasten steunen het project al vele jaren. Inmiddels is er een groot centrum ontstaan dat eind volgend jaar over een complete therapeutische lijn hoopt te beschikken van detox, therapeutisch centrum en een resocialisatie project.

Afkicken in Oekraïne gebeurt doorgaans meestal in een ziekenhuis. Het is een klinisch gebeuren en het is dan ook niet zo’n wonder dat een gedetoxte opnieuw terugvalt. Er veranderd immers in zijn of haar omgeving niets. Velen hebben dan ook meerdere malen hun afkickprogramma doorlopen, maar echter zonder succes.

12 stappen

Waarom dan wel succes bij The Right Way? We kunnen regelmatig de verhalen lezen van ex verslaafden uit The Right Way in het zendingsblad of op de website. Zij volgden het 12 stappenplan van Minnesota, een Amerikaans afkickprogramma waarin je tot de erkenning komt dat verslaving een ziekte is en waarvan je op eigen kracht niet kunt genezen. TRW, kort genoemd, heeft haar centrum naar dit 12 stappenplan genoemd en voegde er een plus aan toe. Die plus staat voor de christelijke meerwaarde die het 12+ Centrum biedt. Ware genezing vind je alleen bij Jezus Christus en die meerwaarde staat ook voor naastenliefde. Een warme en menselijke benadering, zo wordt de therapie in TRW door de clienten ervaren. Dat geeft hoop en ruimte voor een menswaardiger bestaan. Motivatie ook om in ieder geval je best te doen van de drank of drugs af te blijven.

Het werk van christenen die met een hart vol naastenliefde een lichtje mogen zijn in het donkere leven van verslaafden in Oekraïne. Een land waarin zending- en hulpverlening hand in hand gaan voor een betere toekomst. Als christelijke achterban van de Oekraïne Zending en Verre Naasten vragen wij u dit werk met gebed en giften te steunen.

Het 12+ Centrum in het midden, geflankeerd door de nieuwbouw van het Detoxcentrum | Foto: Marianne Heidema 2015

Het 12+ Centrum in het midden, geflankeerd door de nieuwbouw van het Detoxcentrum | Foto: Marianne Heidema 2015

Wilt u meer weten van dit project? Lees ook twee portretverhalen van (ex-)verslaafden:

Alexander & Katja

 

Print Friendly, PDF & Email

Jouw gift voor dit project is zeer welkom! Gebruik hiervoor onderstaand formulier. Alvast bedankt!

Je gift via Ideal wordt afgehandeld via een externe betaal-partner
(Stichting Derdengelden Buckaroo inzake Verre Naasten)