U bent hier: >> Jeugdhonk Kiev

Jeugdhonk Kiev

Kiev – Aandacht voor project Jeugdhonk

Spelletjes in het jeugdhonk.

Spelletjes in het jeugdhonk.

Gemeenteleden van de kerk Bladogat te Kiev hebben de afgelopen jaren aardig veel geklust en getimmerd op hun eigen terrein. Het interieur van de kerk verdient dan ook een pluim! Het nieuwe kerkgebouw is eind mei 2015 opgeleverd en met een groot openingsfeest officieel in gebruik genomen. De gemeente is trots op het eigen gebouw en heeft nu ook haar eigen voorganger: pastor Sergei Nakul, die dit jaar met goed gevolg zijn theologische studie voltooide. En dat zijn belangrijke gebeurtenissen in de verzelfstandiging van deze gemeente.
Het prachtige kerkgebouw in Kiev behoeft nog enige afwerking aan de buitenkant en dat zal door de gemeente zelf worden opgepakt. De gemeente is dankbaar voor wat deze gemeente al heeft mogen bereiken, met geld uit Nederland, een klusteam uit Zutphen en hulphandjes van YouSee mensen.

Oude kerkgebouwtje met nieuwe bestemming

De gemeente is inventief met de oude keten op het kerkterrein. Dat is opnieuw opgeknapt en er is nu een mogelijkheid

YouSee Lelystad biedt een zak met spellen aan.

YouSee Lelystad biedt een zak met spellen aan.

om daar vergaderingen te houden, samen met elkaar te eten, en soms wordt het gebouwtje, waar eerder de kerkdiensten werden gehouden, zelfs verhuurd.

Jeugdhonk

De kerk van Kiev staat te midden van een oud Sovjet-complex van flats waar veel jongeren niet weten wat ze met hun tijd moeten doen. Armoede en werkloosheid typeert deze leeftijdsgroep. De gemeente probeert door jongerenactiviteiten in het Jeugdhonk, in de kelder van de kerk, een lichtpuntje in hun bestaan te zijn. De contacten die leden van de kerk opbouwen brengt de Oekraïense jeugd in aanraking met het evangelie. Er zijn inmiddels twee YouSee reizen geweest die het Jeugdhonk bezichtigd hebben en zelfs meegeholpen hebben in het realiseren van de ruimte, maar vooral samen met de gemeente contacten gelegd in de buurt.
Om die ruimte goed toegankelijk en veilig voor de kerk te maken zijn nog een paar bouwaanpassingen nodig. Daarnaast enkele faciliteiten en apparatuur, spelen, etc. De totale kosten daarvoor zijn geraamd op €11.000 en de gemeente vraagt ondersteuning vanuit Nederland voor ongeveer €6000.
De volwassen YouSee-groep uit Lelystad heeft het Jeugdhonk in sept/okt 2016 bezocht. Henk Wisselink schrijft:

‘De gemeente wil in hun omgeving graag een plaats zijn van liefde, aandacht en zorg. Een belangrijke groep waarop ze zich willen richten is de jongere generatie. Veel van hen komen uit incomplete gezinnen en milieus met weinig sociale samenhang. Veel van hen zwerven bijna al hun vrije tijd op straat en worden makkelijk betrokken bij drugshandel, alcohol- en tabaksverslaving, seksuele uitbuiting en misbruik enz. Het is een kwetsbare groep en tegelijk ook een groep, die relatief open staat voor vriendschap vanuit de gemeente. Ze hebben nog niet die antipathie tegen kleine kerken buiten de grote Orthodoxe Kerken van Oekraïne die de oudere generaties in Kiev wel hebben. Ze zien inmiddels de gemeente niet meer als een sekte, maar als een groep die Jezus lief heeft en Jezus wil dienen door er ook voor anderen te zijn. Er zijn al contacten met een stuk of twintig van deze jongeren.

Introductie in het jeugdhonk. Cor Harryvan vertaalt.

Introductie in het jeugdhonk. Cor Harryvan vertaalt.

De Grace Reformed Church wil daarom starten met een aan de kerk gekoppeld sociaal jeugdcentrum met als doelen:

1. Vriendschap (spellen/games, sportactiviteiten, jeugdkampen in zomer en winter)
2. Educatie (interactieve bijbellessen, liederen, art-studio, muziek, Engelse club, compute club)
3. Evangelisatie (het delen van het goede nieuws van redding in Jezus op een vriendelijke en open manier)
4. Zorg (eten, kleding en schoeisel, advies/steun)
Ze willen hierin een eerste concrete stap zetten door het souterrain van de kerk om te bouwen tot en in te richten als een “jeugdhonk”. Ze zijn hiervoor al een tijd aan het sparen, maar kunnen het benodigde geld in de huidige economische situatie niet opbrengen’.

Wie meer wilt weten over de YouSee reis van Lelystad, kan foto’s en verhalen vinden op https://www.facebook.com/YouSeeLelystad. Ook YouSee Wezep heeft een bezoek gebracht. Zie AV impressie

Gevraagd  € 10.000 | Totaal giften € 1.704  |  Gedoneerd in 2017 € 277

Print Friendly, PDF & Email

Jouw gift voor dit project is zeer welkom! Gebruik hiervoor onderstaand formulier. Alvast bedankt!

Je gift via Ideal wordt afgehandeld via een externe betaal-partner
(Stichting Derdengelden Buckaroo inzake Verre Naasten)