U bent hier: >> Religie

Religie

De voornaamste kerk in Oekraïne is de orthodoxe kerk. In 1989, vlak voor de onafhankelijkheid, werd de Russische kerkprovincie herdoopt tot de Oekraïens-Orthodoxe kerk, maar wel onder het patriarchaat van Moskou. De toenmalige metropoliet van Kiev stichtte daarop zijn eigen Oekraïens-Orthodoxe kerk met het patriarchaat Kiev. Tussen deze twee groepen woedt nog steeds een felle machtsstrijd. Een belangrijke reden hiervoor is dat in het oosten van Oekraïne nog veel Russen wonen die aanhangers van de Russisch orthodoxe kerk zijn met het Moskouse patriarchaat.

Unie van Oekraïense kerken
Daarnaast bestaat een met Rome geünieerde kerk, de semi-orthodoxe Grieks-katholieke kerk met ongeveer 4 miljoen leden in Oekraïne. Verder bestaan er verschillende denominaties van baptistische kerken met een eigen organisatie, seminaries, universiteiten en Bible colleges.  Bijna 90% maakt deel uit van de All-Ukrainian Union of Churches. Geschat wordt dat ze 150.000 geregistreerde leden hebben en ongeveer 300.000 regelmatige bezoekers. In de Unie zijn iets meer dan 3000 voorgangers actief in 2800 kerken (bron: Wikepedia).

Joden
Joden vormen met 500.000 leden een minderheid, maar zijn cultureel en religieus nog zeer actief. Sinds 1996 is de vrijheid van godsdienst in de grondwet vastgelegd. Sinds die tijd zijn in de loop van de jaren lutheranen, wederdopers, evangelischen, mormonen en zelfs niet-christelijke groepen als boeddhisten en Hare Krishna actief geworden.

Evangelisch-gereformeerden
De evangelisch-gereformeerde kerken, verenigd in de UERC (Ukraine Evangelical Reformed Churches), zijn na 1991 eveneens weer actief geworden. De  Oekraïne Zending  zal in overleg met BBK en  samen met deze kerken zoeken naar een zusterkerkrelatie, in welke vorm dan ook.

Context in functioneren van evangelisch-gereformeerde kerken
In deze context functioneert het kerkelijk verband van evangelisch-gereformeerde kerken UERC  en zijn de drie uitgezonden predikanten/zendelingen  van Oekraïnezending  -aan te duiden als Missionair Team (MT)- werkzaam als ondersteuners van deze kerken en als docent(en) aan het seminarie van deze kerken (ERSU).

Print Friendly, PDF & Email