U bent hier: >> Updates vanuit Oekraïne

Updates vanuit Oekraïne

-13 maart-

De eerste Oekraïense kerkdienst in de Bazuinkerk in Kampen. Wat een enthousiaste zang! Ook al versta je geen woord, het is zeer aanstekelijk. Mooi dat dit in mogelijk is! Kerkdienst gemist.

Vanuit Lviv meldt Oleksiy: “Vrienden, vannacht hebben de indringers Yavorov gebombardeerd. Dit is een militaire basis 60 km van Lviv. The raketten bereikte Lviv zelf niet, God dank. We blijven vurig bidden. Een goede dag des Heren gewenst”

-11 maart-

Angst voor mensen is een valstrik, wie op de HEER vertrouwt, wordt beschermd.

Spreuken 29:25

De Oekraïense dominee Vinogradsky uit Zhitomir (91) is van plan vanaf nu wekelijks voor te gaan in Oekraïense protestantse diensten. Bazuinkerk te Kampen. Ook te volgen via Kerkdienst Gemist. Meer over deze predikant op zijn eigen website: https://vinogradsky.nl/

-9 maart-

Vitaly Korzunsky van afkickkliniek The Right Way vertelt zijn gevoelens in deze extreem moeilijke tijden voor onze website in dit artikel.

Gebed voor Oekraïne in GKv Ede Noord afgelopen zondag. Voor geïnteresseerden is zip-bestand beschikbaar met bladmuziek, tekst in meer talen, voorgelezen versie en ppt: https://oekrainezending.nl//wp-content/uploads/sites/6/2022/03/lied-bidden-voor-Oekraine.zip

-8 maart-

Ondertussen is er € 60.000 gedoneerd voor de crisis, een prachtig bedrag. Hiervan hebben we ondertussen € 29.000 doorgezet naar Oekraïne. Alle gemeenten hebben een basisbedrag ontvangen en ook de projecten BreadForUkrain en The Right Way hebben we geld gestuurd. Soms wordt het gebruikt om mensen laten vluchten, soms om schuilkelders in te richten, aggregaten aan te schaffen, medicijnen, etc.

-6 maart-

Vanuit de UERC gemeenten zijn vrouwen en kinderen onderweg naar Nederland. Gisteren in Polen aangekomen. Nu verder op weg naar Nederland. Tweede groep volgt. In Nederland al diverse opvangadressen in achterban Oekraïne Zending, die kamers hebben aangeboden. De mannen mogen zoals bekend het land niet verlaten. Bid voor deze gezinnen.

-4 maart-

Wat ben je bedroefd, mijn ziel, en onrustig in mij. Vestig je hoop op God, eens zal ik Hem weer loven, mijn God, die mij ziet en redt.

Psalm 42:5

Bericht uit Kherson: “Helaas staat Kherson nog steeds onder controle van de indringers. Daar hebben de bezetters de media al in handen en op televisie en radio is de Russische propaganda in volle gang. Mobiele operators zijn uitgeschakeld. Maar we houden nog steeds contact via internet. Op dit moment brengen de indringers bussen met mensen van de Krim naar het centrum van Cherson, die een vermeende ontmoeting zouden moeten regelen, waarop de inwoners van Cherson naar verluidt met Russische vlaggen zullen zwaaien en de “bevrijders” van Cherson zullen prijzen om maak een mooie foto voor propagandakanalen. Maar de inwoners van Cherson gingen op straffe van de dood naar het plein met Oekraïense vlaggen en organiseerden hun eigen rally.

Piet Horinga interviewde Cor Harryvan, die in gesprek ging met de predikant van Ruda, Eduard Sjevtsjuk.

-2 maart-

Het Brood voor Ukraïne project blijft spannend, maar het gaat wel door. Zie ook het aparte artikel hierover.

-1 maart-

Lege schappen in Kiev. Sergei Nakul: “Ja, we hebben niet veel eten in de winkels, maar we raken niet in paniek! Mensen zijn ontzettend beleefd en attent. Laten we vasthouden, bidden, handelen!”

-28 februari-

Vanuit Lviv wordt nu zoveel mogelijk de opvang van christelijke vluchtelingen uit Kiev, Cherson, Odessa en Charkov georganiseerd.

Het seminarie in Kiev in blijdere dagen – de opening in 2019

10 seminaries uit post-Sovjetstaten brengen een gezamenlijke verklaring uit. Lees de achtergrond en de verklaring in het speciale artikel.

-27 februari-

Wie in de beschutting van de Allerhoogste woont en overnacht in de schaduw van de Ontzagwekkende, zegt tegen de HEER: ‘Mijn toevlucht, mijn vesting, mijn God, op u vertrouw ik.’

Psalm 91:1-2
Op In vele plaatsen over de wereld werd gebeden voor Oekraïne. Hier gebed, troost en lied vanuit Veenendaal.
In Kiev kwam een aantal mensen bij elkaar om samen God te zoeken. “God is onze Bomb shelter, onze Schuilkelder,” zo gaf Sergei Nakul ‘De Heer is mijn Schuilplaats’ hedendaags weer. Voor de foto bovengronds, daarna een aangepaste dienst ondergronds.

André en Arenda Vasylenko willen vanaf maandag 24/7 brood gaan bakken voor hun omgeving, een ziekenhuis, het leger. Lees het artikel.

-26 februari-

God is voor ons een veilige schuilplaats, een betrouwbare hulp in nood. Daarom vrezen wij niet, al wankelt de aarde.

Psalm 46:2

Download hieronder de Powerpoint voor gebruik in bijvoorbeeld jouw gemeente:

De kerk van Kiev heeft een kelder. De eerste mensen zijn daarheen al uitgeweken, omdat deze kelder kan worden gebruikt als bomb shelter. Sergei Nakul heeft video op Facebook gepost, waarin hij deze mensen interviewt. Volg ons Facebook account https://www.facebook.com/Oekrainezending

-25 februari-

23 uur

Arenda Vasylenko – van de Rhee vertelt tegen de NOS dat ze besloten te blijven. Arenda zet zit onder meer in voor kinderen met Down via Radist.

https://nos.nl/video/2418919-we-zijn-ervan-overtuigd-dat-we-hier-moeten-blijven

21 uur

Meppel: We hebben met ongeveer 50 mensen een intensieve avond gehad. Contact met gemeenteleden die in Oekraïne werken, een ander gemeentelid die vertelde hoe het nu met haar ouders op 15 km van Kiev is. Gebeden in groepjes en gezongen. Met de handen gevouwen meestrijden tegen de macht van de boze. Wie weet wordt het nog vervolgd.

15 uur

Nu ook Instagram kanaal: https://www.instagram.com/oekrainezending/

Onze partnergemeente in Ruda meldt al 30 vluchtelingen uit Kiev op te vangen.

Bericht van een broeder die bij brigade zit die Kiev verdedigt.

11 uur

Sergei Nakul nam de schade op in Kiev. Een flatgebouw volledig kapotgeschoten. Gelukkig zaten de bewoners in de schuilkelder, maar die zijn nu dus dakloos! 🙏

En op Twitter een indrukwekkend beeld van zingende christenen in de metro van Kiev.

https://twitter.com/VigilantFox/status/1497036051935678464

-24 februari-

Wat niemand wilde is toch gebeurd! Grote Russische militaire operaties zijn gestart.
Vannacht is, na de toespraak van Poetin op de staatstelevisie, de inval in Oekraïne begonnen. Oekraïne zit in de tang, is omsingeld van alle kanten, niet alleen maar vanuit het zuidoosten, maar ook vanuit het noorden (Belarus). Russische tanks trokken vanochtend op naar Lviv en Kyiv. Inmiddels ligt een groot deel van het land onder vuur. Het kaartje laat de situatie zien van donderdagmiddag. President Zelensky kondigt algehele mobilisatie aan. Mannen moeten zich melden en wie een wapen wil hebben, kan er een krijgen.

Oekraïne in oorlog

Cor Harryvan, voormalig uitgezondene voor de Oekraïne Zending, geeft een overzichtje van berichten van Oekraïners met wie hij contact had.

 • Afgelopen week belde predikant Wasil Pylypenko om een financiële ondersteuning om dieselgeneratoren te kunnen kopen. De kelder onder de kerk in Rivne is klaar gemaakt om buurtbewoners te kunnen opvangen in het geval dat de stad zou worden gebombardeerd.
 • Op de woensdagavond heeft men in Stephanj een bidstond gehouden. Daarbij wordt om bemoediging voor de gemeenteleden gevraagd in de vorm van een bijdrage in gebed door een Nederlandse predikant. Ds. Diederik Ensing uit ’t Harde mocht dat als eerste doen en dat was een bijzondere ervaring. Onder het motto ‘De geest spreekt alle talen’ werd er gebeden in het Engels en Oekraïens voor de bevolking van Oekraïne en de gemeenten in Rivne en Stephan, waar ds. Wasja predikant is. Ulyana Murza kon de vertaling doen.
 • Oleg, kerkplanter in Zhytomyr, schrijft dat vanochtend het vliegveld bij de stad Zhytomyr in brand staat.
 • Op ongeveer twintig km oostelijk van Kiev ligt Brobary. Lisa Gawrilenko woont daar met haar man Sasja. In de vroege ochtend wakker schrok de familie wakker van harde explosies. Er zijn heel veel militaire bases gestationeerd die zijn gebombardeerd. Voorlopig blijven ze thuis afwachten en hopen op God.
 • In Kiev, in het huis waar de familie Harryvan heeft gewoond, woont nu Jura met zijn gezin. Jura is ouderling in de gereformeerde kerk van Kiev. Hij stuurde een foto van een raket die was ingeslagen in een straat op anderhalf kilometer van waar zij wonen.
 • De pastor van Kiev, Sergei Nakul, nam een video op, waarin hij zijn ontzetting uitdrukt en ons allemaal oproept om te blijven bidden tot God dat Hij zich ontfermt en dat deze vreselijke dreiging zal stoppen! De video is ondertussen duizenden keren bekeken op de verschillende sociale media.
 • In de oostelijke regio van Oekraïne ligt de miljoenenstad Charkov. Ook daar zijn explosies geweest. Er zijn beelden van zwaar beschadigde flats in Charkov. Vanmiddag sprak de burgemeester burgers toe in de
  Situatie van donderdagmiddag 14.00 uur. Het gehele land Oekraïne wordt aangevallen door de Russen. De internationale Gemeenschap veroordeelt de militaire inval. Zelfs uit Rusland zijn er berichten dat 140 burgermeesters de oorlog van Poetin met Oekraïne niet legitiem vinden!
  metro. Daar hebben honderden mensen een schuilplaats gezocht tegen de zware beschietingen met
  granaten of raketten.
 • Alex Blyzniuk stuurde een video met twee straaljagers boven Kiev. De Russen bombarderen de stad
  regelmatig.
 • Vitaly Korsunky van het rehabilitatiecentrum The Right Way liet weten dat men nu nog veilig is, maar de
  situatie kan veranderen bij het uur.

Auteur: Cor Harryvan

Een interactieve, bijgewerkte kaart van alle fysieke en digitale aanvallen in Oekraïne kun je bekijken op https://liveuamap.com/

Print Friendly, PDF & Email