U bent hier: >> Seminariestudent Oleksie Blyzhnjuk aan het woord

Seminariestudent Oleksie Blyzhnjuk aan het woord

Als delegatie van Oekraine Zending en De Verre Naasten hebben we begin oktober de nachttrein naar Tavrieske genomen voor een kennismakingsbezoekje aan de gemeente. 

Een jonge knul met een pet op. Zó staat zijn foto in het midden, tussen de andere twee seminariestudenten, in de eerste uitgave van het regionale magazine Oekraïne hebben we begin oktober de nachttrein naar Tavrieske genomen. Jaap Schiebaan en Marianne Heidema maken van de gelegenheid gebruik om hem te interviewen, want Oleksie of Alex, zoals hij zich aan ons voorstelt,  is een seminariestudent die voor het adoptieplan in aanmerking komt.

We gaan er voor zitten aan de keukentafel bij vader en moeder Blyzhnjuk. Wij zijn blij dat Alex een aardig mondje Engels spreekt, zodat zonder tolk gesproken kan worden. Vader en moeder Blyzhnjuk trekken zich terug, maar kijken nog even trots achterom: hun zoon studeert en je ziet dat ze daarvan hoge verwachtingen hebben! 

Als bestuurslid ben ik afgereisd met UC penningmeester Reinier Wiskerke en Jaap Schiebaan van Verre Naasten naar Tavrieske. In het kader van de najaarsreis voor een bezoek aan The Right Way zijn we daarnaast ook voor de contacten afgereisd naar Tavrieske, zo’n 70 km boven De Krim. Jaap en ik logeren bij de familie Blyzhnjuk. Als Alex aan het eind van de middag van de kerkelijke bouwplaats thuiskomt en we een fantastisch avondeten achter de kiezen hebben, is dat een uitgelezen moment om Alex nader te leren kennen en te laten vertellen over zijn studie aan het Seminarie in Kiev.DSC01335b

Seminariestudenten studeren op afstand en vijf keer per jaar wordt er twee aaneengesloten weken colleges geven waarin docenten en studenten elkaar fysiek treffen.

Alex lacht, hij heeft net onder het avondeten al enthousiast over de kerkbouw verteld, maar nu willen we ook wat meer over zijn studie weten.

Wat wil je met je studie doen; wil je predikant worden of heb je iets anders in gedachten?

Alex denkt even na en zegt: ‘Ik weet nog niet of ik predikant wil worden, maar als God dat wil, dan word ik dat wel’, zo stelt hij bescheiden vast. ‘Ik voel een grote verantwoordelijkheid en had tijdens mijn stage 50 mensen om te begeleiden. Toen ik in het leger zat kreeg ik zelfs een managementfunctie om met mensen te werken, maar iedere keer als ik zulke taken doe, dan merk ik dat het psychisch wel zwaar is’, laat Alex weten.

Alex is nog jong en weet nog niet precies wat hij wil, maar als Jaap vraagt of hij Gods leiding hierin ziet, dan antwoordt Alex bevestigend: ‘Als God wil dat ik een leider moet zijn, dan is dat zijn wil en dan zal ik zó in zijn koninkrijk dienen’. Alex is wel blij met zijn beroepskeuze, maar als hij problemen tegenkomt slaat de twijfel wel eens toe. ‘Soms is het leven hard voor mensen’, concludeert Alex.

Hoe ervaar je het studeren aan het Seminarie? Het is voor een Oekraïener uit Tavrieske, zo ver van Kiev, vast wel iets bijzonders?

‘Het studeren aan het Seminarie is heel intensief: veel nieuwe dingen en vergaderingen, bijna elke sessie zijn er wel weer nieuwe studenten. En dat betekent ook veel nieuwe vrienden’, vertelt Alex.

Als voltijds student aan het Seminarie is Alex ook verbonden als hulppredikant in de gemeente van Tavrieske en is daarmee de rechterhand van pastor Misja Michailow. Soms preekt hij in de gemeente om ervaring op te doen. Hij ziet dat als een grote verantwoordelijkheid, omdat het woord van God zuiver gepreekt moet worden.

Ervaar je ook moeiten in je studie?

‘De historie van de kerk vind ik moeilijk’, vervolgt Alex: ‘Je moet begrijpen waar je vandaan komt, dat is belangrijk. Er is een enorm verschil tussen de historie van de Christelijke kerk in Oost en West en tegelijkertijd zijn wij er een onderdeel van die hele geschiedenis. Op het Seminarie ontmoet je studenten die uit verschillende kerken komen. Je studeert en leeft met hen. Ik vind het persoonlijk geen probleem om met studenten uit een andere achtergrond te maken te hebben, maar toch is het wel eens lastig en hoe ga je er dan mee om? Ik redeneer maar zo: zij die een andere achtergrond hebben, kiezen uiteindelijk tóch voor de gereformeerde opleiding. De lessen zijn de basis van de gereformeerde opleiding, maar soms kiest een baptisten student zijn eigen weg.  We hebben bijvoorbeeld onderling intensieve discussies met baptisten en studenten van de Pinkstergemeenten, bijv. over het spreken in tongen’.DSC01162

 Heb je een idee wat je met heel je hart zou willen doen in je gemeente? Wat is de  mooiste  taak van de predikant?

Alex zijn ogen gaan stralen als hij zegt: ‘Als mensen bekeren en als ze groeien in Christus en stabiliseren als christenen voor de rest van hun leven. Daarin wil ik ze graag helpen en laten groeien. En speciaal met kennis, vooral als je goede gereformeerde historische lessen kunt meegeven’.

Wat is jouw grootste droom?

‘Dat God mij leidt en brengt naar een plaats waar ik hem kan dienen’, zegt Alex vol overtuiging. Jaap vult aan: ‘God gebruikt ons om ons verder te brengen in het geloof en Hij gebruikt daarvoor zijn geweldige genade’. Alex kan daarin volledig meegaan: ‘En als predikant moet je ook een goede uitstraling hebben. De kerk moet groeien. Dat kost tijd. De gemeente moet ook verantwoordelijkheid nemen in financiële zin. Maar juist dat laatste is moeilijk in Oekraïne’, legt Alex uit; ‘daar valt ook het loon van een dominee onder als ze zelfstandig willen worden. De mensen in Tavrieske en omgeving zijn arm en dan is het lastig om daarin je verantwoordelijkheid te nemen’.

 Wij zien de moeiten in de Oekraïense maatschappij die niet rekent met God om in die samenleving de bijbelse boodschap te brengen.  Hoe ziet Alex mogelijkheden om in zijn eigen omgeving missionair bezig te zijn?

‘Deze omgeving is erg gericht op het communisme. Mensen worden niet graag benaderd met het woord van God’, zegt Alex en vervolgt: ‘We hebben kleine kerken. In Tavrieske bestaat de gereformeerde kerk al tien jaar, maar we groeien weinig. We moeten andere methoden ontwikkelen hoe we mensen willen bereiken; misschien iets met sociaal werk? Soms kennen we 10 tot 15 mensen in onze eigen kring. Het zijn onze vrienden en sommigen ken ik al tien jaar, anderen leven op straat. Als ik met pastor Misja naar een feestje ga, dan nemen we onze gitaar mee en zingen iets’.

 Tavrieske is een betrekkelijk kleine plaats en we kunnen ons voorstellen dat het voor Alex lastig is om zijn vriendschappen te onderhouden nu hij christen is. We zijn benieuwd, Alex, hoe kijken jouw vrienden naar jou? een groet van de gemeente uit Tavrieske

Alex: ‘Soms denken ze dat ik gek ben! Zij zijn boeren, hebben familie of al een eigen gezin, anderen zijn al weer gescheiden, terwijl ik nog jaren moet studeren. Dat vinden ze saai’. Alex vervolgt: ‘Ze kennen God niet, maar als de dood dichtbij komt, gaan ze nadenken! Problemen met drank zijn aan de orde van de dag en door overmatig gebruik raken sommigen verslaafd en dan gaat het ook wel eens mis. Ik spreek er vaak over met pastor Misja en dan bidden wij voor ze!’

 Wat is voor jou de grootste uitdaging om als kerk in getal te groeien. Hoe zou de gemeente kunnen groeien en wat zou kun je doen om als gemeente attractief te zijn?

‘De mensen in deze gemeente moeten eerst groeien in geloof’, vindt Alex: ‘Verder moeten zij een goed voorbeeld geven. Maar de mensen zijn er nog niet helemaal klaar voor, dat is een proces en Misja is hier nog maar kort alleen pastor, sinds pastor Miroslav vertrokken is. We zijn begonnen met elke woensdag bijbellessen te geven en soms zijn er seminars in andere gereformeerde kerken die wij bezoeken’.

 Tavrieske en Ridna-Ukrainka

Als Nederlandse delegatie hebben we ook het kerkgebouwtje van Ridna-Ukrainka bezocht. Het is niet meer dan een slecht onderhouden huis, ergens buiten het piepkleine dorpje, midden tussen de landbouwgronden. De uitstraling aan de buitenkant is verveloos en beslist niet uitnodigend om er binnen te gaan. De gemeente is heel erg klein. Wellicht dat er aansluiting gevonden kan worden met Tavrieske, wat men overigens al wel doet als er in Tavrieske Avondmaal wordt gevierd. Tavrieske daarentegen kan ook wel een paar extra gemeenteleden gebruiken. Men is al heel wat jaren bezig om het nieuwe kerkgebouw af te bouwen. Het is een groot onderkomen en dat wil men graag in gebruik nemen. Alex helpt mee met de bouw en is in zijn vrije tijd niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken: ‘Naast mijn studie probeer ik aan het kerkgebouw te werken. Vaak ook samen met mijn vader en pastor Misja. Wie in de gemeente ook maar een beetje tijd heeft werkt mee aan de bouw’.

Eigen kerkgebouw

Nieuwbouw Tavrieske

Nieuwbouw Tavrieske

We hebben al een bezoekje aan het nieuwe kerkgebouw gebracht, dat onmiskenbaar op een strategisch centraal punt in Tavrieske neergezet is. Afgelopen zomer is hard gewerkt om de verwarmingselementen te plaatsen. Of ze het redden om nog voor de winter het gebouw in gebruik te nemen, valt nog te bezien, maar de gemeente hoopt over niet al te lange tijd een van de zalen in de nieuwe kerk in gebruik te nemen. ‘Een echt kerkgebouw in Oekraine helpt ook mee om een gemeente te doen groeien’, weet Alex: ‘Dat is ook een reden om zo snel mogelijk het gebouw te gebruiken, dat trekt mensen over de drempel’.

We hebben die reden al vaker in Oekraïne gehoord. Als je geen eigen kerkgebouw hebt, dan ziet de omgeving jouw gemeente eerder als sekte dan als kerk. Het nieuwe kerkgebouw in Tavrieske heeft nog veel afwerking nodig. Het is een imposant gebouw voor een kleine gemeente en zou daarom heel goed in de gemeenschap van Tavrieske voor multifunctionele activiteiten gebruikt kunnen worden. Handige handjes zijn daarom meer dan welkom voor de afbouw. De gemeente van Tavrieske onderhoudt goede banden met Zeewolde. Men kijkt dan ook weer reikhalzend naar de volgende zomer als er weer een groep YouSee komt helpen.

Alex daarentegen ziet vooral uit naar volgend jaar april. Op uitnodiging van de kerken in Nederland mag hij de internationale cursus bezoeken die van 6 tot 23 april 2016 door DVN wordt georganiseerd.

We hebben een goede indruk van Alex. We zien in hem een student die serieus voor zijn studie gaat en het geleerde graag in de praktijk brengt in zijn thuisgemeente. Hij is leergierig en wil heel graag weten hoe wij als kerken in Nederland zijn georganiseerd en hoe wij over bepaalde onderwerpen denken. Vind jij het leuk om eens een mailtje met Alex in het Engels uit te wisselen?

Maak contact met hem via leeexus@mail.ru

Bekijk de foto’s van Alex, zijn ouders en de kerk in Tavrieske. Reinier, Marianne en Jaap mochten ook te gast zijn en avondmaal vieren in de gemeente van Tavrieske. De gemeente laat u hartelijk groeten.

Print Friendly, PDF & Email