U bent hier: >> Studenten Belarus

Studenten Belarus

Het seminarie in Kiev trekt ook studenten aan uit het bredere Russische taalgebied. Op dit moment zijn er vier studenten die (momenteel online) deelnemen aan de collegeseries in Kiev. Een aantal van hen ontvangt de komende jaren ook financiële ondersteuning van Oekraïne Zending. Wilt u in uw gebeden ook denken aan de studenten van het seminarie?

Hieronder stellen ze zich aan jullie voor.

Denis Ryzhuk

Denis is 29 jaar oud en getrouwd met Mara en op de foto zie je ze met hun zoon Alex. Ze wonen in Kobrin, in het zuidwesten. “Ik zit nu in het tweede jaar van het seminarie. Het seminarie is een prachttijd. Vooral voordat het coronavirus begon en toen we nog met alle studenten en docenten bij elkaar kwamen voor sessies in het gebouw. We spraken veel en bediscussieerden vele theologische (en andere) onderwerpen. Het tweede jaar was lastig. Los van corona en de politieke crisis in mijn land, is mijn broer zwaar gewond geraakt bij een auto-ongeluk. Ik ben daar veel tijd mee bezig geweest. Goddank herstelt hij en heeft hij mij minder nodig. Het seminarie helpt enorm in mijn bediening in de lokale kerk waar ik verantwoordelijk ben voor prediking en onderwijs.”

Sergei Khomchenko

Sergei is 31 jaar oud, getrouwd met Karina en woont in Minsk. Hij is lid van de Trinity Reformed Baptist Church. “Ik begon op het seminarie in 2019. De meeste tijd had ik les in Kiev, maar vanwege de pandemie werden later lessen online gegeven. Ik heb al veel geleerd en gebruik dit in mijn lokale kerk. Ik bid, lees een bijbeloverdenking en ben lid van de kerkenraad. Ik hoop en bid dat ik een kerkplanting zal kunnen beginnen als ik mijn studie heb afgerond.”

van links naar rechts: Denis & Marta Ryzhuk, Sergei & Karina Khomchenko, Sergei Nemogai en Zmicier & Anya Chvedaruk.
van links naar rechts: Denis & Marta Ryzhuk, Sergei & Karina Khomchenko, Sergei Nemogai en Zmicier & Anya Chvedaruk.

Sergei Nemogai

Ook deze Sergei (21) woont in Minsk en is lid van de Trinity Reformed Baptist Church. “Ik studeer aan het eerste jaar van het ERSU . De studie begon na de eerste golf van het coronavirus en de protesten in Wit-Rusland. Vandaar dat ik slechts 1 sessie fysiek heb kunnen bijwonen. De rest ging allemaal online, wat uiteraard wel een verschil is. Studeren aan het seminarie is een prachtige tijd voor mij. Ik leer zowel van docenten als van andere studenten. Tijdens mijn studie aan het seminarie hoop ik de stof te gaan beheersen en een predikant te worden die goed gekwalificeerd en voorbereid is.”

Zmicier Chvedaruk

Zmicier (32) is de derde uit Minsk en van de Trinity Reformed Baptist Church. Hij heeft een kat genaamd Lizzy en heeft president George W. Bush persoonlijk ontmoet. “Ik begon met mijn ERSU studie in september 2019. Ik bewonder het goede academische niveau van het instituut en de toewijding aan buitenlanders. Ze werken met hun gezinnen in een onrustige regio voor de dienst van Christus en het welzijn van de kerk. Ik hoop dat de opleiding mij gaat helpen bij de voorbereiding op de pastorale dienst en de opening van een gereformeerde kerk in Minsk. Op dit moment moeten we de problemen van de politieke crisis in Belarus zien te overwinnen, die veel invloed hebben op onze levens.”

Print Friendly, PDF & Email