U bent hier: >> Updates vanuit Oekraïne

Updates vanuit Oekraïne

– 5 april –

De oorlog gaat helaas nog door. De snelle afloop waar we om baden en misschien op hoopten, is helaas (nog) niet gekomen. Vanuit Oekraïne klinkt nog steeds en aanhoudend de oproep om niet te verslappen in onze gebeden. Gebed is ons belangrijkste wapen.

Ondertussen verhardt de situatie. Nog steeds zijn er gebieden waar het nu écht niet meer gaat en mensen besluiten het risico te nemen en te vluchten, ondanks vijandige roadblocks en de kans op beschietingen.

Afgelopen zondag konden we voor het eerst een dienst organiseren voor de Oekraïners in hun eigen taal. Cor Harryvan was hiervoor gezien zijn zeer lange ervaring in het land een uitgelezen persoon. Naast woord, gebed en zang was er in Apeldoorn ook uitgebreid gelegenheid voor onderlinge ontmoeting. Een zeer geslaagde middag en we hopen dit dan ook te herhalen!

-20 maart-

Gods Woord gaat door! Op Facebook mochten we zelfs vanuit Tavrieske (onder Russisch regiem) een liveuitzending van de kerkdienst van Mihail Mihaylov zien. In Kiev kwamen ook mensen bij elkaar rond Gods woord. Sergei Nakul schrijft: Groeten van onze eredienst! Dank U Heer voor deze kans! Dit is zo aanmoedigend en inspirerend!

“Gelukkig wie de volmaakte weg gaan en leven naar de wet van de HEER, gelukkig wie zijn richtlijnen volgen, hem zoeken met heel hun hart. Zij bedrijven geen onrecht, maar gaan de wegen die hij wijst.”

Psalm 119:1-3.

-18 maart-

Oleksiy Blyzniuk meldt in de vroege ochtend dat ze nu ook in Lviv wakker zijn geworden vanwege bombardement. Gelukkig heeft God hen gespaard. Het geweld verplaatst zich dus nu ook richting de westelijke grens.

Het Amerikaanse Fox News besteed uitgebreid aandacht aan de werkzaamheden van Sergei Nakul in Kiev.

-17 maart-

Oleksiy Blyzniuk (seminarie Kiev en tot voor kort gemeentepredikant Hola Pristan) vertelt waar hij zijn dagen mee vult: “We zetten de spirituele zorg voort voor studenten en leden van onze kerken die gedwongen werden hun huizen te verlaten en te vluchten, evenals voor degenen die naar de AFU werden geroepen om het land te verdedigen. We houden doorlopend online seminariepersoneelsvergaderingen om fondsen en middelen te coördineren en uit te delen aan mensen in nood. We bezorgen evacués tot aan de dichtstbijzijnde Europese grenzen en zoeken naar medicijnen en militaire benodigdheden die niet beschikbaar zijn. We schrijven online artikelen over de echte gebeurtenissen in Oekraïne en nog veel meer.”

Rihanna (hierboven), uit de gemeente van Kiev, wil geen oorlog. Rihanna wenst vrede, Gods vrede aan onze Oekraïne over de hele wereld. “Mijd het kwade, doe wat goed is, streef naar vrede, jaag die na”, Psalm 34:14.

Lees de tweede speciale nieuwsbrief over de situatie ter plaatse.

  • Slavik Murza heeft corona, maar zijn vrouw gaat volop door met support voor de vluchtelingen.
  • Wasja Pylypenko rijdt duizenden kilometers per week met mensen en goederen.
  • Sergei Nakul toont de billboards in Kiev met bijbelteksten.
  • Project Babysun is blij met wij hen geven en die zij door kunnen geven.
  • Chmelnitsky vangt veel vluchtelingen op en breidt slaap- en sanitairfaciliteiten uit.
Op het papier achter de ruit van Wasja staat “humanitaire hulp – gereformeerde kerk.

[Klik door voor de oudere updates.]

Print Friendly, PDF & Email